El huerto del cura, Elche
Loading...
X

Elche: in de tuin van de kapelaan

Middenin de Palmeral van Elche, een conglomeraat van palmplantages rondom de stad Elche, waarin tussen de 200.000 en 300.000 palmen groeien, ligt de tuin die tot 1918 het bezit was van kapelaan José Castaño Sánchez. El huerto del Cura heet het nu, vernoemd naar de kapelaan. Een park van 13.000 vierkante meters vol mediterrane en subtropische planten, bomen, waterpartijen en sculpturen.

Bij binnenkomst word je verwelkomd door la dama de Elche , naast de palmbomen het andere icoon van de stad. Een replica van een zandstenen buste uit de 4e eeuw voor Christus, die twee kilometer ten zuiden van Elche werd gevonden en is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum in Madrid.

Huerto del cura, ElcheJaime I de veroveraar (1208 – 1276) bevrijdde Elche uit handen van de Moorse bezetters en wierp zich op als beschermheer van de palmplantages, waarmee hij de vernietiging voorkwam van de op de Moren veroverde plantages en hun ingenieuze Arabische irrigatiesysteem, dat nog altijd gebruik maakt van het brakke water van de rivier de Vinalopó.

 

 

 

Hartje zomer zijn kleuren zeldzaam in deze groene enclave, maar als ze er zijn, zoals die van de bougainville

of de chinese rozen, dan springen ze eruit.

El huerto del cura, ElcheVeel palmsoorten en waterpartijen

El huerto del cura, Elchemaar ook stekeligheden

El huerto del cura, Elcheen soms een palm met een eigen wil, die ten halve gekeerd moet worden.

 

 

 

Veel historische figuren hebben het park ooit bezocht, zoals Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, tegenwoordig beter bekend als Sissi, deed in 1894. Aan haar is opgedragen de keizerlijke palmboom:

 

 

El huerto del cura, Elche

een 165 jaar oude palm met acht stammen, die worden gevoed door één en gezamenlijk een gewicht hebben bereikt van meer dan acht ton.

Een park om meerdere keren per jaar te bezoeken, want ieder seizoen zal het er anders uitzien. En het zal me niet verbazen als hier elk najaar in het kapelletje bij de ingang een extra kaarsje wordt gebrand voor de Kapelaan, hopend dat hij erover zal waken dat de Keizerlijke Palm ook de Gota Fría van dat jaar overleeft.

6 observations on “Elche: in de tuin van de kapelaan
    1. Blogger

     Sorry, lastig vrienden kiezen hier, nu ook al Jihadistische Moren hun ‘El Andalus’ terug willen veroveren en weinig goeds voorhebben met ongelovigen. Inquisitie naast de deur: https://bloggersterk.wordpress.com/tag/inquisitie , Jihadisten op oorlogspad in Spanje en mijn baardgroei is ook al niet indrukwekkend. Ik brand een atheïstisch kaarsje voor ons beiden 🙂

      
     Reply
  1. Blogger

   Hier nog altijd volop zomer. Ik las net dat er al 100 gemeenten zijn in Spanje waar geen water meer uit de kraan komt. Is op! Ze worden nu voorzien van water door tankwagens. Zijn hier dus ook wel aan een beetje herfst toe.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: