Afsluitdijk, standbeeld Lely
Loading...
X

Afsluitend: de afsluitdijk

Wat is een betere plek om mijn serie over de Noordoostpolder én mijn blogseizoen 2015 af te sluiten dan ‘De afsluitdijk’? De dijk waarmee de Zuiderzee ophield te bestaan, het IJsselmeer ontstond en het inpolderen kon beginnen. De plek waar sinds 2007 een in brons gegoten standbeeld staat van het genie achter dit alles, ingenieur Cornelis Lely, dat hier uitkijkt over het mede door hem tot stand gekomen IJsselmeer.

Afsluitdijk, 'De steenzetter'De bouw van de afsluitdijk vond plaats tussen 1927 en 1933. Veel zwaar werk was gewoon handwerk en werd verricht door arbeiders. Ter ere van hen het standbeeld ‘De steenzetter’ van de kunstenaar Ineke van Dijk, dat werd geplaatst in 1982 bij de vijftigste verjaardag van de Afsluitdijk.

Vlietermonument, DudokHet ‘Vlietermonument’ van de architect Willem Dudok. Het monument is genoemd naar het gebied in de Waddenzee dat hier langs de Afsluitdijk ligt en waar in 1932 het laatste gat in de Afsluitdijk werd gesloten. Het is een uitkijktoren en ik ben eigenlijk vergeten om het van dichtbij ook op de foto te zetten. Een aantal architectonische bijzonderheden die de maestro kenmerken zijn vanaf dit standpunt niet te zien. Dat zijn de omissies die je creëert door je pas achteraf te documenteren. Ik had er geen idee van dat ik naar ‘een Dudok’ stond te kijken…..

 "Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst."Bij de ingang van het trappenhuis staat dit reliëf van de kunstenaar Hildo Krop. “Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst.” staat erboven en het is geplaatst in 1933. Ik kan er niets aan doen, het zal zijn haarlok zijn, maar bij de man in het midden heb ik een sterke associatie met de man die in datzelfde jaar, na achteraf rampzalig gebleken verkiezingen, rijkskanselier van Duitsland werd. Wat ontbreekt is een klein rechthoekig snorretje op zijn bovenlip.

Wat ik aan de buitenkant verzaakt heb te fotograferen heb ik gelukkig van binnen wel gedaan. Het trappenhuis van het Vlietermonument.

Afsluitdijk, uitzicht richting westen vanaf VlietermonumentUitzicht over de afsluitdijk richting Noord-Holland vanaf het Vlietermonument.

Afsluitdijk, piertje in IJsselmeerEn dan nog even met de voeten nét niet in het IJsselmeer, hoewel het water er op deze winderige dag regelmatig overheen spoelt.

 

Ik wens iedereen een gezellige en vooral veilige jaarwisseling en ik zie jullie graag gezond terug in het nieuwe jaar!

 

6 observations on “Afsluitend: de afsluitdijk
 1. Jeff

  Mooi foto verslag van de afsluitdijk ,kunst verbonden met de zee.
  Mooie afsluiting 2015.
  Wens je alle goeds 2016 en in afwachting van het eerste nieuwe
  blog in het nieuwe jaar 2016 !
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Dank jeff! en wederzijds natuurlijk. De allerbeste wensen voor 2016 voor jou en je naasten en ik hoop volgend jaar nog een keer met je op pad te gaan.
   Alle goeds!
   Robert

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *