Loading...
X

Baken bij het vuilnis

Het baken, Emmeloord

Rijdend over de A6 ter hoogte van Emmeloord heb ik me vaak verbaasd over een langwerpige heuvel die daar ligt, van een meter of tien hoog en honderd lang, in het verder volstrekt laag en waterpas gelegen landschap van de Noordoostpolder. Wat doet dat ding daar, waartoe dient het? Die vraag stel ik me een keer en een volgende keer nog eens en daarna word ik echt nieuwsgierig; dan blijft het me bezig houden tijdens de rest van de rit en google ik onmiddellijk naar het antwoord als ik weer thuis ben.

Die heuvel blijkt het restant van een voormalige vuilstortplaats te zijn. Een vuilnisberg, opgevuld met zand en aarde, overdekt met een laag gras en in gebruik als golfbaan. Geflankeerd door een mooi kunstwerk, zo bleek,  met de in deze streken iets te vaak gebuikte naam….: Het baken.

Het baken, Emmeloord

Het kunstwerk is van Maarten de Reus, in wiens werken ruimtelijkheid een grote rol speelt, zo zegt hij zelf op de site van Flevoland Erfgoed. Wat je ziet is vooral afhankelijk van de positie van waaruit je het beeld bekijkt, volgens de beschrijving op de site, en zo heb ik het ook ervaren, toen ik er afgelopen zondag op een bijna vrieskoude, maar zonnige najaarsdag omheen liep.

 

Het baken, Emmeloord
Als je om het werk heen loopt veranderen de vormen en met een beetje fantasie lijkt het alsof het beeld om jou draait en niet andersom. En bij deze late, laagstaande en felle najaarszon zie je met je positie ook de oorspronkelijk wat vlakke gele tint van het werk veranderen. Die wordt harder, feller of verzadigder met het perspectief dat je inneemt, afhankelijk van de richting van het licht, de lange schaduwen die geworpen worden en contrasteert prachtig met de blauwe hemel die erboven staat …als je de zon maar van de zijkant hebt….

 

Het baken, Emmeloord

Het beeld is beweeglijk als een vlam, de vorm verandert steeds: van harde rechte, bijna diagonale lijnen…

 

Het baken, Emmeloord

…naar ronde, gebogen en speels naar boven slingerende stalen netten….

Vuilnisberg onder Golfbaan Emmeloord

Aanzicht van de heuvel, de afgedekte vuilstortberg, maar gezien vanaf de andere kant dan waar het kunstwerk staat. Waarom ik deze eerst laat zien, laat zich wel raden bij de laatste foto van dit blog.

Golfbaan Emmeloord

Bovenop de heuvel – ik schat in op een meter of acht boven zeeniveau – ligt een deel van de omliggende golfbaan. Een golvend landschap, als de woelige baren van de Zuiderzee….ontleent de golfsport daaraan soms zijn naam?

Het baken bij parkeerplaats

En hier zie je hoe onvoordelig het kunstwerk eigenlijk is weggezet. Ingeklemd tussen het lage deel van de golfbaan, een parkeerplaats, een aantal elektriciteits- of ketelhuisjes of iets dergelijks en dan pas die grote, afgedekte en tot golfbaan omgevormde vuilnisheuvel. Als ik het goed begrijp is de opdracht voor het kunstwerk destijds uitgeschreven door het afvalverwerkingsbedrijf hier aan ‘Het Friese pad’. Op de keuze voor dit kunstwerk valt niets af  te dingen, maar had er echt niet nóg iemand kunnen meedenken over de plek waar het geplaatst zou worden en vooral…..over wat daar omheen zou komen……?

 

Meer over Maarten de Reus, de kunstenaar achter dit werk, op zijn CV.

 

 

5 observations on “Baken bij het vuilnis
 1. Jeff

  Prachtig hoe het gele kunstwerk, het baken op gaat in het landschap en omgeving.De tweede foto lijkt of de baken midden in now where op een heuvel staat
  als je geen kennis hebt van golf en parkeertplaats.Prachtig foto geniek om te fotograferen van het zon en schaduwspel.Mooi verslag ondersteund door de foto,s
  gr Jeff

   
  Reply
  1. robert

   Emmeloord is ook wel een beetje midden in ‘now where’ Jeff ;-)….in ieder geval on the road to nowhere.
   Dank voor je reactie weer en heel fijne dagen vast toegewenst!

    
   Reply
  1. Blogger

   Vooraf vragen was netter geweest….maar ik heb je site en de disclaimer bekeken: je deugt, dus ik vind het goed 🙂 De Noordoostpolder is regelmatig onderwerp van mijn blogs en jouw site kan me weer op ideeën brengen. Ik zal er ook naar linken. Overigens……ik mis informatie over het Waterloopbos in Marknesse op je site. Een plek van grote historische waarde, en je kunt er prachtige wandelingen maken. Heb ik ook nog over geblogd. Volgens mij moet je me gewoon gaan volgen 😉

    
   Reply
 2. Pingback: Opnieuw in druk – De wereld in pixels….

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *