Loading...
X

Binnen schootsafstand

WTD91

Hij ligt vlak achter mijn huis, de Wehrtechnische Dienststelle 91. Binnen schootsafstand kun je wel zeggen, maar dat klinkt wat verontrustend als je het over het over een schietbaan hebt.
En omdat het zo dichtbij ligt is het een dankbaar object om met de camera doorheen te struinen als ik even tijd heb. In alle seizoenen, want het is niet alleen een schietbaan, het is vooral een prachtig en – als er niet geschoten wordt – rustig natuurgebied.

WTD91

In augustus ziet een deel van de Dienststelle paars van de heide. En daar middenin, in de onscherpte bovenin de foto, staat niet de ‘Raket naar de maan’ van Kuifje en ook niet de vuurtoren van Borkum. Het is eerder een soort groot uitgevallen pilon; hol van binnen, ongemotoriseerd en hij staat nergens op gericht.

WTD91

Aanleiding om weer eens enkele foto’s uit de WTD te posten is dat ze ‘m in de fik hebben geschoten, voor de tweede keer sinds ik hier woon. In 2018 deden ze dat ook en door te laat ingrijpen duurde die brand ettelijke weken, omdat die zich ondergronds voortdurend uitbreidde. Maar hopelijk heeft het leger dit keer adequater ingegrepen toen ze zagen dat het veen in de brand stond. Destijds weigerden ze in eerste instantie om de burgerlijke brandweer erbij te halen, nu hebben ze dat vanaf dag één wel gedaan. Want dit is inderdaad veengrond, ‘Moor’ zeggen ze in Duitsland, en als veen brandt…… heb je aan het beetje water dat hier voorradig is misschien niet genoeg om langdurig te blussen.

WTD91

Het is voor een deel moeras, dus water is er, maar ongelijk verdeeld over een terrein dat zich uitstrekt van Sögel tot Meppen. Een overdaad zal er niet van zijn in een periode waarin het al weken niet geregend heeft. Hoewel, gisteravond regende het eindelijk weer eens. Hopelijk heeft dat de bij bluswerkzaamheden geholpen.
Tot zover over de brand, die heb ik nu als excuus om wat te posten al wel uitgemolken.

WTD91

Een schuurtje zoals je hier vaker aantreft. Afgelopen zomer, toen ik deze foto nam, hadden sommige letters nog geen speciale betekenis, maar nu ben ik geneigd om even op het dak te kijken om te zien of het een potentieel doelwit is….

WTD91

….want als er een Z op het dak is aangebracht zal dat wel een doelwit zijn.

WTD91

….waarvoor een bunker als deze de coördinaten levert. Deze kijkt uit over een houtwal…

WTD91

…en ziet een flinke bui aankomen. Als het een rookwolk was,…. dan was het goed mis.

3 observations on “Binnen schootsafstand
 1. Bertie

  Je woont er wel afgelegen, op zo’n eilandje. Je moet er van houden om te kunnen genieten. De houtwal is mooi van lelijkte. 😏

  Borkum wordt nu ook genoemd ivm eventuele schade door nieuwe gasboringen bij de Nederlandse wadden. Zonde als het doorgaat.

   
  Reply
  1. Robert

   Ik denk dat ik wel kan houden van zo’n eilandje, maar ik kwam toevallig op Borkum omdat ik gelezen had over nationaal-socialistische bijeenkomsten die daar in de jaren twintig werden gehouden. De rood-witte vuurtoren was me daarvan bijgebleven, dus die heb ik er volkomen ongepast bijgesleept 😉 Maar inderdaad doodzonde als ‘das Wattenmeer’ verknald gaat worden door gasboringen. Dat heeft Putin dan óók op zijn geweten. Best gemakkelijk, dat we hem nu overal de schuld van kunnen geven.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *