Loading...
X

Bloezzz im Heimathaus

 • Een nieuwe ster aan het blues-firmament, zo werd José Ramirez van de gelijknamige bluesband gisteravond aangekondigd, voor zijn optreden in het Heimathaus in Twist, Duitsland. Maar het blues firmament is een sterrenhemel waarvan de laatste sterren alweer lichtjaren geleden zijn gedoofd. De blues leeft nog nauwelijks en deze constatering had de jonge Costa Ricaan eigenlijk zelf al gedaan, zo vertelde hij, toen hij als puber in Costa Rica op zoek ging naar leraren die hem de blues konden leren spelen. Die waren daar niet, dus week hij uit naar de Verenigde Staten, naar Florida. Daar leefde het nog een beetje en kon hij leermeesters vinden…tussen de vele gepensioneerden die daar wonen en in sommige gebieden meer dan 50 procent van de bevolking uitmaken.
  De blues – of: “bloezzz”, zoals mijn Duitse buurman, een liefhebber met wie ik mee was, altijd zegt – doet  me een beetje denken aan WO 2. Ik weet, die vergelijking wordt de laatste tijd overal te onpas bij gehaald, maar toch maak ik hem: er blijven steeds minder mensen over die WO2 hebben meegemaakt en daar nog over kunnen vertellen. En zo vergaat het ook de blues.
  De zaal van het Heimathaus was nog niet voor de helft gevuld en het publiek bestond volledig uit vijftig plussers, waarvan een enkeling nog met de up-tempo nummers kon mee swingen, ritmisch door de knieën zakkend aan een statafeltje en daarop een flesje bier om zich aan vast te houden. Vijftigplussers worden straks zestig-, zeventig- en misschien zelfs tachtigplussers. En daarna zijn ze weg. Over dertig jaar is er niemand meer om over de blues te vertellen. Behalve misschien José zelf, die tegen die tijd, zelf grijs geworden, waarschijnlijk wel eens in een documentaire mag optreden om te vertellen over zijn eenzaamheid aan de top in de gewelven van het verder uitgedoofde blues-firmament…..
  Toch was het een leuke avond!
3 observations on “Bloezzz im Heimathaus
 1. Bertie

  José, hij doet echt zijn best, ik werd er zowat blue van uit nostalgie. Jammer dat ik niets van dit genre in huis heb, besef ik nu.
  Deze muziek is voor speciale mensen, dat merkte je vroeger al. Op school hoefde je er niet mee aan te komen en in de Brabantse kroegen ook niet, zou niet gepast hebben tussen de schlagers en latere rock.

   
  Reply
  1. Robert

   Hij deed écht zijn best. Je ziet het niet aan hem af, maar waarschijnlijk had hij ook wel wat teleurstelling weg te spelen. Het zal niet meevallen om tijdens je eerste Europese tournee en eerste optreden in Duitsland een zaal voor je te zien, gevuld met nog geen honderd man, kaal en grijs. Maar wel enthousiast, dat wel 😉 Ach ja, teleurstelling….is dat niet gewoon: de Blues?

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *