Loading...
X

Buiïg Schokland

Voor wie mijn andere blog ook volgt is dit een herhaling. Maar deze foto’s gaan over mijn ‘lievelingseiland’, Schokland, en mogen hier dus niet ontbreken. Geen geschiedbeschrijving dit keer, daarvoor verwijs ik naar eerder gemaakte blogs. Bij het maken van deze foto’s werkte ik als een soort ‘stormchaser’. Hoewel het niet om een storm ging, maar om een stevige hagelbui, zoals ze vaker vielen dit jaar in het grillige april.

Begraafplaats lichtwachterswoning SchoklandDe bui kwam opzetten vanuit het noordwesten. Ik wachtte hem op de noordkant van het eiland op. De woonterp Emmeloord, waar de grote haven van Schokland lag. Deze foto is genomen vanaf het grafmonument bij de lichtwachterswoning.

All along the lighttower

Eenmaal in de tuin van de lichtwachterswoning was de bui alweer een stuk dichterbij gekomen.

Schokland geschamptEn  vanaf de zuidkant van de haven, waarvandaan je hier over de havenkom kijkt, zie je de richting die de bui gekozen heeft. Hij zal in zuidoostelijke richting over het eiland trekken.

Zeewering Middelbuurt_01Daarna ben ik snel naar de Middelbuurt gereden, waar het museum staat.

Zeewering Middelbuurt_04Daar zag het er al een stuk minder vriendelijk uit. Sterker nog, de bui was minder vriendelijk. Op weg naar mijn auto werd ik overvallen door een stevige hagelbui.

Buien langs de Zuidert_01Maar eenmaal in de auto, op weg naar de Zuidpunt van het eiland reed ik onmiddellijk de bui uit. Zelfs op dit kleine eilandje van iets meer dan vier kilometer lang kan een bui blijkbaar plaatselijk zijn. Deze foto nam ik op de Zuidert, ongeveer een kilometer verwijderd van de Middelbuurt. Hier was geen druppel of hagelsteen gevallen en de bui die de Middelbuurt raakte, trekt hier weg in oostelijke richting. Waarschijnlijk heeft hij daarna zijn hart uitgestort in Kampen.

Koolzaad in de ZuidertEn ondanks dat grillige aprilweer dit jaar, liet de lente zich toch al behoorlijk zien.

 

Meer over Schokland en zijn geschiedenis:

Begraven op Schokland

Schokland – de Zuidpunt en de Zuidert

Schokland – de Zuidert en de Middelbuurt

Schokland – de haven

11 observations on “Buiïg Schokland
    1. Blogger

      Ja, heerlijk. Dat is wel wat ik altijd zoek als ik op ‘fotosafari’ ga.
      Maar voor sfeer heb je goed licht nodig en dat is niet altijd voor handen.
      Mooie reactie, dank!

       
      Reply
      1. @matroosbeek

        Ik ben me aan het verdiepen in jouw blog ivm Schokland, Wieden en Weerriben, want het weekend van 20 augustus is het zo ver en gaan we er heen. Ik kijk er naar uit!

         
        Reply
        1. Blogger

          Dus het is al bijna zo ver, de tijd gaat snel zeg. Ik voel me vereerd de oorzaak te zijn, wat leuk! A.s. maandag bezoek ik Schokland weer om het aan een ‘fotovriend’ te laten zien.
          Ik zag ook dat er een blogwaardig nieuwtje was, maar dat lees je later wel. Als je ook rondleiding wilt, moet je ’t zeggen 😉 Veel plezier!

           
          Reply
          1. @matroosbeek

            Ik druk in ieder geval jouw blog af en neem het mee als gids. Leuk hé. Heb er al zin in. Weet alleen nog niet welke dag we precies op Schokland zijn. Ik vermoed maandag 23. Maar de plannen kunnen wijzigen omdat we rekening houden met mijn zus en zwager.

             
          2. Blogger

            Nu ja, we zien wel. Overigens mis je in dit blog nog wel de zuidpunt, ook wel de Vuurplaat genoemd. Daar staan de ruïnes van de oude kerk én de stenen vuurtoren.
            De vuurtorenwachter, genaamd Van Eerden, die ná de evacuatie van Schokland in 1850 als enige overbleef op het eiland, is door de eenzaamheid gek geworden en van het eiland gehaald.
            http://www.robertsterk.nl/schokland-de-zuidpunt-en-de-zuidert/
            ’tIsmaardajjetweet 😉

             
    1. Blogger

      Wij hebben nog een afspraak staan om deze plaats te bezoeken. Pakken we het Waterloopbos erbij.
      Eerstdaags duik ik er even tussenuit en als ik weer terug ben gaan we op pad!
      Dank en groet!
      Robert

       
      Reply

Leave Your Observation

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *