Loading...
X

Code Geel!

Code geel, eindelijk! Ik had ’s middags de tijd en kon er zijn: op de juiste tijd en op de juiste plek. Hoewel, de állerbeste plek natuurlijk de Noordzeekust zou zijn geweest – Bergen, Egmond of IJmuiden -, maar daar had ik net weer niet de tijd voor. Gelukkig blijkt een westerstorm tussen kracht acht en tien Beaufort op de Oostvaardersdijk ook de moeite waard.

Storm Oostvaardersdijk, maart 2015

De dijk Lelystad-Enkhuizen was mijn eerste doel, maar die bleek afgesloten. Urk was net even te ver, dus ik moest afzakken in mijn ‘storm-chase’ naar de Oostvaardersdijk, waar ik vanaf de kop uitzicht had op de plek die ik niet mocht bereiken.

Storm Oostvaardersdijk, maart 2015

De blik naar achteren was echter een stuk spectaculairder. Die route had ik nog in het verschiet en dat was één van de zeldzame momenten waarop ik als automobilist mijn ruitenwissers gebruikte, terwijl het niet regende.

Storm Oostvaardersdijk, maart 2015

Een stuk verderop op de dijk heb je uitzicht vanaf een aantal steigers op baggeraars. Die liggen er al zo lang ik fotografeer en ik zoek ze altijd op, als ik denk dat de weersomstandigheden mooie plaatjes kunnen opleveren. Het zonnetje begon te schijnen en de wind bleef hard, loeihard; zo op het oog dus prima baggerweer.

Storm Oostvaardersdijk, maart 2015

Ook hier verkeer met lichten en ruitenwissers aan. Toen mijn auto weer was opgedroogd, zat hij vol met zand. Van de bodem van het Markermeer.

Overigens zag ik veel fotografen vandaag……héél veel. Soms met indrukwekkende apparatuur, maar ook met compact camera’s of smartphones. Maar de meesten blijven in  hun auto zitten en maken plaatjes van het woeste water door een geopend raampje. Watjes!

Storm Oostvaardersdijk, maart 2015

Hier herkende ik een bloedbroeder, een fotograaf die wel uit zijn auto durfde te komen. Om hem goed op de plaat te krijgen, moest ik voor hem zien te komen en zelf nog dichter op het water gaan staan, half op de basaltblokken. Evenwicht houden in de storm en afdrukken. Lukte allebei. Jammer is dat je op deze opname zijn camera niet ziet, maar waarschijnlijk was hij wijzer dan ik en schermde hij hem af tegen het water. Na dit shot begon mijn camera allerlei ‘errors’ te geven, die ik er alleen uit kreeg door de batterij er even uit te halen en weer opnieuw te plaatsen. In IT-termen een ‘harde reboot’. Daarna deed de camera het weer naar behoren. Alleen was ik inmiddels zelf zo nat, dat buiten zijn niet heel aangenaam meer was. De buit was binnen en daar heb ik me maar bijgevoegd.

5 observations on “Code Geel!
  1. Arend-Jan

    Hallo Robert, ben jij nu opgedroogd en uitgewaaid?
    Mooi verslag van je fotoreportage. Ook mooi dat je de foto’s in zwart-wit gepubliceerd hebt.

     
    Reply
    1. Blogger

      Helemaal opgedroogd en gelukkig is het buiten nu ook wel zo’n beetje uitgewaaid. Die wind ging me op den duur wel in m’n kop zitten.
      Zwart wit vind ik de beste optie voor dit soort foto’s. De dramatiek in deze foto’s zit in de contrasten tussen het woeste water (licht) en het (donkerder) land en die komen monochrome het beste uit. Kleuren, die in dit weer eigenlijk alleen maar grauwe tinten zijn, voegen niets toe en leiden eigenlijk alleen maar af van het verhaal. Ze vlakken het af.
      Ingewikkeld verhaal, maar het gaat voorbij smaak volgens mij. We leuk dat je het met me eens bent dat zwart wit hier het beste past!

       
      Reply
  2. Jeff

    Weer eens wat anders, deze foto-storm beleving, dan aan de kust.
    Hoe de golven beuken aan de dijken.De tweede van boven is
    een topper,voor boven de bank,met de auto heldhaftig de
    uitspattende golfvloed te trotseren.Mooi contrast-pittig
    zwart wit fotowerk,kunnen we aan jou overlaten Robert.
    Met droge humoristisch verslag.De rook om je hoofd is
    verdwenen in iedergeval.

     
    Reply
    1. Blogger

      Ik twijfel tussen de tweede van boven en de laatste Jeff!
      Misschien wel omdat ik bij de laatste mijn ‘Waterloo’ vond 🙂
      Dank!

       
      Reply
  3. Pingback: Storm chaser - De wereld in pixels....

Leave Your Observation

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *