Loading...
X

Creatief met water

Water is altijd een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Of het stilstaat of stroomt, helder is of troebel, vloeibaar of bevroren. Zeeën, meren, rivieren, beken….noem water in soorten en we hebben het in Nederland en ik hoop deze winter op bevroren water authentieke oerhollandse platen met ijspret te kunnen schieten…. maar dat zit er voorlopig nog niet in. Hoewel: ik heb eerder in een blog geroepen dat ik winterse platen wilde schieten en prompt begon het een aantal dagen later te sneeuwen. Dan hoop ik nu strenge vorst af te dwingen door in mijn kleine archief te duiken en te tonen wat je met water kunt doen als er geen ijs op ligt.

Stromend water Staverden

Stromend, zelfs vallend, water en een lange sluitertijd, die combinatie mag natuurlijk niet ontbreken. Hier heb ik ingezoomd op een klein watervalletje op het landgoed Staverden. Er pal boven gestaan, wijdbeens met de voeten aan weerszijden van de beek en uit de hand gefotografeerd. De huidige camera’s zijn zo goed gestabiliseerd dat je ver boven de halve seconde nog zonder statief kunt fotograferen. Blogger gaat abstract….wie had geraden dat dit water was?

Stromende beek staverden

En soms gaat het mis met de lange sluitertijd. Zelfde landgoed, ander beekje even verderop. Lange sluitertijd om de met de stroom meegevoerde herfstblaadjes als strepen te kunnen vastleggen. Glijd ik weg met mijn voet, oops, bijna het water in. Foutje, maar met een onbedoeld mooi resultaat. Hoe mislukt toch best gelukt kan zijn.

Gestolde golven

Maar imposant wordt het aan de kust, bij beelden van de branding, die gestold lijkt als die met een lange sluitertijd genomen is. Hier ook nog wat zonsondergang erbij en je hebt prachtige kitsch; moet je gewoon naar kijken en niet te veel over willen zeggen.

rimpelingen water Staverden

Stilstaand water en zonneschijn geeft mooie spiegelingen. Hier worden de bomen door een heldere voorjaarszon gedupliceerd in de rimpelingen van het water. Maar het zonlicht laat ook zien wat er op de bodem van het water ligt. Verwarrende zoekplaatjes levert dat op: wat is onder en wat is boven, wat is spiegeling en wat is bodem…?.

Spiegeling water Staverden

De zon en het water, ze zetten de wereld op zijn kop…….

Waterloopbos

En nu maar hopen dat er eerstdaags om deze brug heen gekluund moet worden……..

3 observations on “Creatief met water
 1. Jeff

  Mooi verslag van het levend water.Hopend op strenge vorst wat prachtig fotowerk opleverd,de ijspatronen, en goed is voor de natuur.
  Doelend op de nachtelijke muggensteken zomers
  gr Jeff

   
  Reply
  1. robert

   Brrr….die muggebeesten zijn er nog steeds. Zwermen hier nog altijd in het licht van de achtertuin. Als die vorst niet komt, hoe groot zullen ze dan nog worden…..op afstand zie je ze nu al bijna grijzen….dat wordt me een zomertje van smeren Jeff!!!

    
   Reply
 2. Pingback: Wachten op Clara - Moin!

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: