De gierzwaluw
28 mei 2015
De Oostvaardersplassen en andere natuurgebieden tussen Lelystad en Almere zijn ervan vergeven: vogelobservatieplaatsen of vogelkijkhutten, zo je wilt. Het bosrijke Zeewolde beschikte daar nog niet over en ik werd dan ook erg nieuwsgierig, toen ik in het pinksterweekeinde tijdens een boswandeling in de verte een bouwwerk zag, dat wel eens zo’n kijkhut zou kunnen zijn.
En het wordt een kijkhut! Hij is op een haar na klaar. Nog wat kijksleuven maken met de kettingzaag, de rommel opruimen en begin juni de opening. Dat moet lukken.
Het heeft de contouren van een gierzwaluw, hoorde ik van een dorpsgenoot die daar toevallig ook was. Maar zoals zo vaak bij kunst in de openbare ruimte, moet je er boven zweven om de vorm goed te kunnen zien. En kunst is het, in toegepaste vorm, want het is een ‘designed’ gebruiksvoorwerp voor vogelaars. Bedacht door Rob van den Broek, een kunstenaar uit Zeewolde met een voorkeur voor hout. Hele stammen liet hij hier zelfs aanslepen. Meer van zijn werk is te zien op zijn site Robvdbroek.nl.
Ik heb mijn best gedaan om vanaf de grond op de details van deze rondstammige gierzwaluw in te zoomen en daarmee de omtrek van dit vogelontwerp zichtbaar te maken. Hoewel ik geen groot vogelkenner ben, denk ik kop en staart wel juist te hebben gelokaliseerd . Hier links meen ik in ieder geval de staart te herkennen. Dus aan het andere eind, bij de waterkant, moet de kop geplaatst zijn.
Deze eerste ‘vogelkijkhut’ in het Horsterwold is mede gefinancierd met het geldbedrag dat de gemeente Zeewolde won bij de toekenning van de EDEN Award 2013, een Europese prijs voor ‘duurzame ontwikkeling van toeristische bestemmingen in Europa’. Het thema was dat jaar ‘Natuur voor iedereen’ en ik vermoed dat de aanleiding voor deze prijs was, de succesvolle herinrichting van het Horsterwold die tussen 2012 en 2013 heeft plaatsgehad en waarbij veel rekening is gehouden met de recreatieve waarde van het bos door het aanleggen van wandelpaden en uitzichtpunten.
Een ontwikkeling die ik met de camera ben gaan volgen nadat de laatste werkzaamheden waren afgerond, eind 2013. Precies in die tijd begon ik (opnieuw) met fotograferen en het herstel van het landschap vond ik een mooi oefenonderwerp om met mijn camera te volgen. En het is nog altijd een plek die ik regelmatig bezoek, het hele jaar door. Al is het alleen al om van de rust, het landschap en die prachtige vogelkoren te genieten, want zangvogels hoor je er ook volop.
De bouw van deze Gierzwaluw is dus een welkome aanleiding voor me om eerstdaags met een aantal ’toen en nu’-blogs te komen.
Als laatste nog het uitzicht vanonder de bek van de gierzwaluw vandaan. De meeste vogelaars zullen het zo niet zien. Die zoomen in met hun enorme kijkers op alles wat snavels en veren heeft, in en uit het water duikt, zwemt en niet kan zingen. Geconcentreerd natuurlijk op het ontdekken van zeldzame exemplaren. Roep “IJsvogel!” en de gierzwaluw is alweer snel te klein.
De bloggende boswachters van Staatbosbeheer houden nauwgezet de stand van zaken bij. Wil je echt weten wanneer de Gierzwaluw klaar is: volg dan de blog achter deze link.
Leuk blog!
Ik kijk uit naar het vervolg.
Zonnige groet,
Dank je wel! Ik hoop dat het vervolg je ook bevalt.
Het is ook weer leuk om door de platen heen te gaan voor de selectie.
En terwijl ik dit schrijf begint verdomd de zon weer te schijnen, dus zonnige groet terug natuurlijk!
Ik ben benieuwd naar jouw ‘toen en nu-blogs’ hierover.
…en mooie bijzondere vogels spotten is een inspannende bezigheid. Geduldig wachten, turen, kijken, richten… en dan schieten! Heel veel schieten.
Ik bedoel schieten met je fotocamera, mooie plaatjes schieten.
Ben nu druk met de foto’s te verzamelen en dan komt het verhaal. Leuk dat je nieuwsgierig bent!
Tja en dat vogelen. Ook al wil ik ze wel eens in de maling nemen, die vogelaars, ik heb grote bewondering voor het geduld waarmee ze te werk gaan. Daar heb ik zelf te veel onrust voor in mijn lichaam. Ik wil nog wel eens een half uurtje rond een onderwerp blijven draaien, bijvoorbeeld wachtend op een moment dat de zon doorbreekt of dat er iets of iemand langs komt om de plaat wat spannender te maken. Maar uren lang de wacht houden bij een boom en door het oculair turen of het beestje zich al vertoond heeft. En dan klik, klik, klik met de motordrive scherp op de ogen…..en dan maar hopen dat straks thuis, op het grote scherm, de perfecte foto ertussen zit. Respect voor deze dames en heren! Nu ja, je hebt zelf al gezien wat er ontbrak aan de koolmezenserie die ik in mijn tuin maakte 🙂
Ik heb het gelezen en ik kan je zeggen; jij en ik zijn geen vogelaars…
Helemaal eens!
Haha tja de abstracte gierzwaluw in de vorm van een blokhut ,kijk hut moet ik zeggen
De omgeving is erg mooi,vooral de eerste foto is echt een toppertje met diepte in de foto.
Thema de natuur voor iedereen ,moet zeggen dat de flevo dat goed aanpakt,nadenkend
en de uitvoering met veel kunst verweven. Ben benieuwd op het vervolg van dit gebied in je
komende blogs Robert
gr Jeff
Op je wenken bediend Jeff! Ongeveer terwijl je dit schreef lanceerde ik het vervolg.
Overigens is die natuur hier erg mooi en vind ik het eigenlijk jammer dat ze toerisme in dit gebied gaan stimuleren.
Het is hier juist zo prettig dat je er uren kunt doorbrengen zonder iemand tegen te komen. Zoals Cruijff zei: elk voordeel hep…..
Pingback: Zomerklaar – De wereld in pixels….
Pingback: Horster hutten - De wereld in pixels....