Loading...
X

De groene kathedraal

De laatste van de zes grote landschapskunstwerken in Flevoland: ‘De groene kathedraal’ van Marinus Boezem in Almere. Landschapskunst voor sportvliegers en helikopterpiloten, maar wat kun je ermee als toeschouwer of fotograaf vanaf de grond?

De groene Kathedraal, Marinus Boezem, Almere

In ‘de groene Kathedraal’ zijn op twee percelen en op twee verschillende manieren de omtrek en de plattegrond van de  kathedraal van Reims nagebootst. Wat ik nog enigszins op de foto kreeg, was de weergave door het gebruik van Italiaanse populieren……

Groene Kathedraal, Marinus Boezem, Almere

…hoewel je in dit jaargetijde natuurlijk niet kunt spreken van een ‘groene’ kathedraal’. De winter maakt de kathedraal wel transparanter, maar net als in de zomer en vanaf welke kant je het object ook benadert: de vorm van de kathedraal is vanaf de grond niet heel erg zichtbaar.

Groene Kathedraal, Marinus Boezem, Almere

 

 

 

 

 

 

Omhoog kijken helpt ook niet. Mogelijk hebben de mensen die zich vooraan de condensstreep bevinden een beter overzicht…..maar waarschijnlijk zitten zij weer te hoog.

En als je tussen de bomen staat en omlaag kijkt – maar je moet het weten – dan zie je dat de populieren zijn geplant op de punten waar in de echte kathedraal de zuilen staan. En daartussen lopen betonnen paden, die de kruisribben van de gotische gewelven verbeelden. Boven en onder op gelijke hoogte en door elkaar op de grond dus.

Rechts nog een zomerse foto, om te laten zien dat de de kathedraal dan werkelijk groen is.

De ‘Groene kathedraal’ is overigens tijdelijke kunst en is na zijn schepping in 1987 overgelaten aan de natuur. De populieren zouden rond 2006 al zijn uitgegroeid, waarna het verval zijn werk kon doen.

De gevolgen daarvan vallen nog mee op dit moment. Maar straks is dit kunstwerk alleen nog maar een verhaal. Een hoofdstuk of een voetnoot in de kunstgeschiedenis, maar daarin wordt wel verteld over ‘De kathedraal van Almere’.

De andere verbeelding van de kathedraal vind je overigens op een kavel, een kleine vijftig meter naast deze. Daar wordt de omtrek van de kathedraal weergegeven door een gebied dat niét is beplant: een soort voetbalveld in de vorm van de kathedraal, omgeven door een rand van eiken- en beukenhagen.

Maar om niet het luchtruim te hoeven kiezen om de bedoelde beelden te kunnen zien en daarnaast alles nog eens goed na te lezen: bezoek de sites buitenbeeld.nl of de site van Museum de Paviljoens.

2 observations on “De groene kathedraal
 1. Jeff

  Toch is het wel mooi die bomen zo in een open ruimte,vanuit de lucht idd pas goed te zien
  de kathedraalvormen, De stenenpaden worden langszaam overwoekerd door het gras,
  En wordt het als picknick en zonneweideplaats gebruikt,met comsumpie patatje of ijs ?
  of meer een honden uitlaatplaats?!??
  Fraai het fotoverslag Robert.Dit was de laatste.,ben benieuwd wat er nu voor thema gaat
  komen !

   
  Reply
  1. robert

   Het ligt ver van de bewoonde wereld, dus patatje en ijs zijn ver te zoeken. Hondenuitwerpselen liggen daar meer voor de han……je voeten bedoel ik.
   Is toevallig een thema geworden, deze landschapskunst, toen ik Daniël Libeskind plaatste. Maar dit is ook de laatste keer dat ik een thema aankondig, zonder precies te weten waar ik aan begin. Een volgende thema kondig ik pas aan als ik zeker weet dat er mooie platen uit te halen zijn. Of ik plaats er foto’s van zonder er een vervolgserie van te maken. Wel dank voor je compliment natuurlijk, Jeff! En jawel, in mijn hoofd borrelen er al wel wat nieuwe thema’s.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *