Loading...
X

De knekels van Schloß Clemenswerth

Schloß Clemenswerth, SögelIn Duitsland ook een flitsbezoek gebracht aan het achttiende eeuwse Schloß Clemenswerth in Sögel. Een Barok jachtslot dat wordt omgeven door acht paviljoens. Een rondje langs de paviljoens gemaakt en als echte Hollanders alleen dat paviljoen betreden dat gratis te bezoeken was: de slotkapel, hier rechts achter het kasteel.

Slotkapel Clemenswerth, Sögel

 

 

Een kapel met een raadsel, want: van wie zijn de beenderen die hier in een schrijn liggen en voor wie op deze zondag – want het was zondag – sommige inwoners van Sögel plaatsnamen in de bankjes, een kruis sloegen en aan hun gebed begonnen? Nergens rond het gebouw of op een toeristische site over dit kasteel is informatie te vinden over wie daar nu eigenlijk in ligt.

Met huiswerk afgereisd naar Nederland dus, want dat maakt nieuwsgierig.

Ik ben eruit: die beenderen behoren toe aan een ‘catacombe-heilige’ en ze stammen uit de eerste of de tweede eeuw na Christus. Ze zijn ergens tussen de 16e en 19e eeuw uit hun Romeinse grafkelder (catacombe) gehaald in opdracht van de Roomse kerk. Aanvankelijk als reactie op de 16e eeuwse beeldenstorm, waarin veel Rooms Katholieke symbolen werden vernield door haar afgesplitste, protestantse voormalige geloofsbroeders.

Om de hiaten te vullen die de protestantse vernielzucht veroorzaakte, maar al snel bleek de handel in die beenderen een lucratieve bezigheid, omdat kloosters, kerken en adellijke families er veel geld voor over hadden om een heilige of martelaar in hun kapel of kerk op te baren. Dus de kerk ging door met knekels verkopen en voorzag ze van relikwieën en sieraden én……..ze gaf ze een naam en een verhaal van een heilige; fictief of bestaand.

In dit geval  hebben de beenderen de naam van de heilige Fructuosus gekregen. Misschien wel de Spaanse bisschop Fructuosus die in 259 een martelaarsdood vond op de brandstapel. Hoewel aan de schedel niet is af te zien dat hij langdurig aan een hevig vuur heeft blootgestaan. Kortom: zekerheid over de werkelijke naam die bij deze beenderen hoort is er niet, dus (bijna) nergens wordt daarover gerept.

 

 

Gelukkig lijkt de eeuwig rust van de vermeende Fructuosus door die onzekerheid op geen enkele manier verstoord te zijn. Zo te zien ligt hij er al die jaren al tamelijk onaangedaan bij.Catacombenheilige Schloss Clemenswerth

https://de.wikipedia.org/wiki/Katakombenheiliger

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fructuosus

https://books.google.de

6 observations on “De knekels van Schloß Clemenswerth
 1. Rob Alberts

  Wiedend tussen de kindergraven bleken er bijna meer botjes en beentjes dan grindsteentjes tussen de kleine grafstenen te liggen.
  Zelf word ik straks ooit gecremeerd.
  Maar handel in botten en beenderen blijf ik iets ongelofelijks vinden.

  Verbaasde groet,

   
  Reply
  1. Blogger

   Het kan nog gekker volgens mij: kijk in Evora, Portugal, en er zijn meer plaatsen in Europa waar beenderen gebruikt zijn als bouwmateriaal in heilige gebouwen. Ja, dat cremeren heeft ook mijn voorkeur, maar of je dan integer wordt weggewerkt? Keith Richards snoof de as van zijn vader op.

    
   Reply
   1. Rob Alberts

    Crematie as opsnuiven of gebruiken voor een tattoo zijn voor mij uitwassen van de moderne tijd.
    Een boom opkweken met crematie as vind ik weer wel een mooie vondst.

    Bouwen op botten en beenderen, als graven in en onder een kerk geeft ook een tijdbeeld.
    Een graf op ongewijde grond is voor mij ook een misvatting.

    Ach, ik ben en blijf een ongelovige …

    Vriendelijke groet,

     
    Reply
 2. Jeff

  Rare jongens in die tijd (katholieken),nou heilig zal ik nooit worden,
  zeker nu ik dit typ.En de as van crematie kan nog van alles mee
  gebeuren,kleurstof,cement of bindmiddel.Het zal mij een………
  Eet er toch nog iemand een bordje gebonden soep 🙂
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Maar eerst een pittige bouillon trekken van een schenkeltje…. Knekels zijn goeie handel, zo zie je maar 😉
   Groet,
   Robert

    
   Reply
 3. Pingback: Langslaper | In Bloggers blikveld

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *