De madonna in het Steinkreis
27 november 2017
Die Straße der Megalithkultur loopt van Osnabrück naar Oldenburg en is een toeristische route langs megalitische bouwwerken als hunebedden en heilige stenen in het gebied. Zij doet ook het plaatsje Werpeloh aan, dat zelfs over drie hunebedden beschikt. Maar de bekende kapucijner pater Bergmann, voormalig pastoor en ereburger van de plaats, miste verdieping in al deze stenen historie. Hij wilde ook een spiritueel monument. En toen hij bij een boer een prehistorische altaarsteen op het erf vond, die bij landbouwwerkzaamheden in het gebied boven de grond was gekomen, wist hij het zeker. Hier in Werpeloh moet ooit een heilige plaats geweest zijn. Een soort Stonehenge. En het hoogste punt van Werpeloh, ‘De hooge klinken’ , moet daarvoor de geschiktste plek geweest zijn.
En precies op die plek liet hij er één nabouwen., Een Steinkreis, met uitzicht over het land in alle windrichtingen.
In 2010 kwam het gereed. Een binnen- en een buitenring van keien, allemaal in de omgeving gevonden, cirkelen om de middelste steen: de altaar- of offersteen die bij bij het bewerken van het land boven de grond is gekomen. De vizierlijnen die de stenen in het verlengde van de middelste steen vormen geven de zonnewenden aan. De plaatsen waar op de langste en op de kortste dag van het jaar de zon opkomt.
Dit soort Steinkreisen diende meerdere doelen. Ze waren een kalender voor de boeren. De positie van de zon ten opzichte van de stenen gaf ze aan wanneer de zaai- en oogsttijd begonnen. Ze werden gebruikt als astronomisch hulpmiddel, om de stand van de hemellichamen te bestuderen en het waren heiligdommen, waar goden en voorvaderen geëerd werden.
En om er ook een plek ‘voor bezinning’ van te maken, liet de pater een Mariagrot uithouwen in één van de keien. Hij plaatste er een Zwarte Madonna in, die bij de sloop uit een villa in Assisi, Italië, was gered. De Zwarte Madonna is een donkere uitvoering van een Mariabeeld, maar gebaseerd op de donkere Godin Anna, die door de Kelten werd vereerd .
Dezelfde Kelten die deze Megalithcultuur over het Emsland en de rest van noord Europa hebben verspreid.
Zo was voor de pater de cirkel weer rond en had hij bovenop de hooge klinken christendom en keltische cultuur en het Hier en het Nu met elkaar verbonden.
http://www.kraftort.org/Deutschland/Niedersachsen/Werpeloh/werpeloh.html
Een prachtig blog met fraaie foto’s Rob. Alles wat met de Kelten te maken heeft, vind ik interessant. Op zo’n locatie zou ik een geheugenkaartje vol kunnen schieten.
Dan kun je hier je lol op. Drenthe heeft wat hunebedden: hier is het ervan vergeven. Denemarken ook trouwens, daar heb ik er eerder al wat ‘gevangen’.
Het is daar van de hunebedden vergeven? In werkelijkheid zijn er duizenden door onwetenden vernield. Het zijn kunstwerken uit de sjamanistische wereld.
Zoals met veel historische objecten gebeurd is.
Mooi verhaal en prachtige foto’s!
Dank je wel. Gelukkig brak de grauwsluier in de lucht op dat moment een klein beetje. Wel even prettig gewandeld daar.
Interessant Robert. En een zwarte Maria… wat bijzonder dat men toen niet discrimineerde.
Nu ja, niet als het om Maria gaat denk ik. Hoewel ik een tekst als “Ik ben zwart maar lieflijk” (Hooglied 1,5-6),oftewel: ik ben een uitzondering, toch behoorlijk discriminerend vind 😉 Is een verwijzing naar de koningin van Sheba. Lees zelf:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_madonna
Oei, dat is inderdaad minder fraai…
Mooi landschap, doet Iers aan. Goede foto’s ook.
Die pater had die madonna beter weg kunnenlaten of zou hij het Hooglied niet kennen? Het werd voor ons ook zorgvuldig weggehouden.
De verwijzing naar zijn eigen geloof voegde sowieso niets toe.
En dan heeft ie haar nog achter het raam gezet ook 😉
? Komt er niemand op het idee er een rood kaarsje bij te zetten of doen alleen Nederlanders zoiets?
Rode grafkaarsjes plaatsen ze bij alle Mariagrotten en kruisbeelden hier langs de openbare weg, in tuinen en parken. En dat zijn er wat! Goeie handel 🙂 Is zeker niet typisch Nederlands, maar gewoon katholiek. Spanjaarden en Duitsers doen het ook. Hoewel…..niet bij deze zwarte Madonna. Althans, ze stonden er niet toen ik er was. Ligt te ver van de bewoonde wereld af – is toch een tippel van ruim een half uur denk ik.
Pater Matthaus Bergmann heeft wel iets boeiends aan het landschap achtergelaten
De madonna is in jou foto nog iets van te zien van contouren, en niet op de duitse website.
Jou foto overzicht van de cirkel is beterder fotografisch vastgelegd,mooi gedaan Robert.
Interessante blog Kelten
gr Jeff
Dank je wel Jeff! Ik ben maar op een picknicktafel geklommen voor een beter overzicht. Er was verder toch niemand 😉