Loading...
X

De reliëfs van Radio Kootwijk

Er staat een imposant gebouw op de zandverstuivingen vlakbij Apeldoorn: Rad. Een gebouw als een sfinx en er is een plaatsje omheen ontstaan met dezelfde naam als het zenderpark waarvan het deel was: Radio Kootwijk. Veel bezocht door wandelaars, fietsers en vaak toneel van festivals. Héél veel gefotografeerd. Google het maar eens op afbeeldingen: het levert foto’s op die vaak niet zijn te evenaren, zo mooi.

Prachtig!…. maar dat is meteen ook de dood in de pot. Het zijn er te veel en eigenlijk wil ik het niet meer op de foto zetten, maar ééns per jaar wil ik er toch weer heen en afgelopen weekend heb ik op de reliëfs ingezoomd van wat ook wel genoemd wordt: gebouw A, het hoofdgebouw van het zenderpark. Het ontwerp is geïnspireerd door de sfinx en van de hand van de architect Julius Luthmann (1890-1973). Voor het eerst heb ik ook echt de wijde omgeving verkend en die verraste, maar daarover in een volgend blog meer.

Detail Radio Kootwijk: de adelaar

Een detail dat aan de achterzijde bovenaan het gebouw hangt. Boven het prachtig spiegelende venster, waarmee dit blog begint en dat van deze sfinx tevens een kathedraal maakt. Het verbindt hemel en aarde door zijn majestueuze weerspiegelingen en daartussen hangt een adelaar als symbool: “van de vrijheid (….)  van de radiogolven in de lucht, de vlucht van het geluid.” Een ontwerp van de kunstenaar Hendrik van den Eijnde (1869-1939).

 Detail Radio Kootwijk boven de ingang
Van den Eijnde was ook de ontwerper van het reliëf boven de ingang van Gebouw A. Een Egyptisch aandoend tafereel, dat de sfinx past. Het middelste, grote masker verspreidt door zijn open mond radiogolven, die worden beluisterd door de twee vrouwenfiguren aan weerszijden van hem; een Aziatische en een westeuropese. Symbool van de radioverbinding die hier werd gelegd tussen West en Oost; tussen Radio Kootwijk en Bandoeng in toenmalig Nederlands Indië.

Kijk nog eens goed naar hoe dit gebouw aan zijn bijnaam ‘de sfinx’ gekomen is. In kleur en in zwart/wit….gewoon, omdat de kleurenversie hier niet mocht ontbreken, terwijl ik de zwartwit versie de mooiste vond. En hier wilde ik niet kiezen…

 

 

www.hierradiokootwijk.nl

https://www.robertsterk.nl/sneeuw-in-radio-kootwijk/

8 observations on “De reliëfs van Radio Kootwijk
 1. Björn Roose

  Geen idee hoe jij voor het eerst bij Radio Kootwijk bent terechtgekomen, Robert, maar in mijn geval was het puur toeval. Ik fietste door de streek tijdens een lange vakantietocht en kwam, geheel onverwacht, voor dit gebouw – waarvan ik het bestaan niet kende – te staan in dat stukje woestijn daar bij Apeldoorn. Wat sowieso al een indrukwekkend ding is, was voor mij, ondanks het feit dat er wel meer mensen rondliepen, nog indrukwekkender vanwege het onverwachte ervan, het contrast met de omgeving. Zonder twijfel moeilijk om er foto’s van te maken die niet op clichés lijken (gewoon omdat er zoveel foto’s van zijn gemaakt), maar toch de moeite waard om dat te doen.

  Vriendelijke groeten,

  Björn Roose

   
  Reply
  1. Blogger

   Ik kan me voorstellen dat jij je voelde alsof je ineens ‘Metropolis’ van Fritz Lang binnenreed. Die associatie had ik bij het gebouw, maar ik ben het gaan opzoeken nadat ik er afbeeldingen van had gezien. Fotograferen doe ik er nu niet heel veel meer, tenzij de weersomstandigheden tot mooiere platen kunnen leiden. Daarom heb ik het afgelopen winter bezocht toen er een klein beetje sneeuw lag. Sowieso mijn manier van fotograferen: lijstjes met onderwerpen die ik wil bezoeken onder specifieke omstandigheden. Dan zit je (bijna) nooit zonder onderwerp.
   Groet,
   Robert

    
   Reply
 2. Arend-Jan

  Het blijft een bijzonder gebouw daar op de heide. Imposant om te zien. Voor enige tijd binnen geweest tijdens een openstelling. Je krijgt daar een indruk van hoeveel en hoe groot de apparatuur was destijds.
  Je hebt hier een mooie omschrijving gegeven en mooi op de foto vastgelegd…

   
  Reply
  1. Blogger

   Mooi, dat het nu een monument is, opgeknapt en het dat het ook gewoon gebruikt wordt, waardoor je het als bezoeker nu en dan ook van binnen kan zien.

    
   Reply
 3. Margreet

  Na in diverse tv fragmenten (reclame, D66 promo en vooraankondiging tv programma) een zaal met een prachtige mozaiektegelvloer en fraaie vensters te hebben gezien was ik nieuwsgierig geworden naar de plek waar deze waren opgenomen. Na enig zoeken bleek het bovenin dit mooie gebouw te zijn. Schitterend ontwerp.

   
  Reply
 4. Jeff

  Boeiende foto -locatie en inderdaad honderden keren gefotografeerd,maar
  kan me voorstellen dat je toch weer foto,s maakt als je er loopt en jou z/w
  kan er aan toegevoegd worden :-). Robert. Leerzaam verrijkend artikel
  met de begeleidende foto,s weer in dit blog
  gr Jeff

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *