Woestijn regio Murcia
Loading...
X

De woestijn wordt gekeerd

Van de rivieren moeten de boeren het hier niet hebben. De meeste rivierbeddingen in dit deel van Spanje staan het grootste deel van het jaar droog. Hier heeft water gestroomd; de klei was op veel plekken nog vettig glad en soms stond er zelfs een klein plasje met geel gekleurd water, maar een kolkende stroom heeft zich hier denk ik lang niet laten zien.

 

Woestijn regio Murcia‘Hier’ is de woestijn in de omgeving van Fortuna Planes of Fortuna Baños, provincie Murcia. Door het ‘extreem natte’ voorjaar wel een beetje begroeid met dor gras en paarse op heide gelijkende plantjes  maar het is onmiskenbaar een woestijn. In een deel van Spanje dat in hoog tempo bezig is te woestijniseren, als gevolg van droogte, temperatuurstijging en ecologisch verval door de wegtrekkende mens. De mens woont en werkt er niet meer, dus grote gebieden blijven langdurig onbebouwd staan, waardoor wind en (soms) water vrij spel hebben en het gebied zijn vruchtbare bovenlaag verliest.
De provincie Murcia doet haar best het tij te keren en de klimaatverandering tegen te gaan en heeft bijvoorbeeld een keurmerk voor boeren die minimaal broeikasgassen produceren.

Woestijn regio MurciaMaar de nationale regering zit op een andere lijn, door het winnen van energie uit wind en zon extra te belasten en de procedures voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak zo ingewikkeld te maken, dat je hier in Spanje – hét land van de zon in Europa – nauwelijks zonnepanelen ziet. De lobby van de grote energiemaatschappijen – die geen infrastructuur hebben voor alternatieve energie en daarom de concurrentie vrezen – is hier zo sterk, dat dit door de droogte geteisterde land, dat bij uitstek gebaat zou zijn bij het keren van de klimaatverandering, de winning van schone energie tegenwerkt.

En dan levert deze regering ook nog de man die in de Europese Unie de strijd tegen de klimaatverandering moet aanvoeren: de Eurocommissaris voor Klimaatactie en Energie: Miguel Arial Cañete.

Woestijn regio MurciaOndertussen wordt er wel serieus gewerkt aan de ‘Lucha contra la Desertizacion’: de strijd tegen de ‘desertificatie’ door het wetenschappelijk instituut CSIC in samenwerking met een aantal technische bedrijven

Aanplant in woestijn regio Murciaen vindt weer landbouw plaats in het gebied, waarbij de oogst niet leidt tot erosie door het langdurig braak liggen van de landerijen. Want de oogst wordt geplukt van bomen die gewoon jarenlang op hun plek blijven staan en daar de vruchtbare grond vasthouden.Aanplant in woestijn regio MurciaDe amandel- en olijfbomen die helpen om de woestijn in dit gebied te keren.

 

http://www.ad.nl/nieuws/spanje-gaat-de-zon-eindelijk-gebruiken-voor-energie

10 observations on “De woestijn wordt gekeerd
 1. Rob Alberts

  Mooi vind ik het laatste plaatje niet.
  Maar als het helpt om deze streek leefbaar te houden en/of te maken dan is het goed.

  Amandelen en olijven eet ik graag!

  Zonnige groet,

   
  Reply
  1. Blogger

   De liefde voor amandelen en olijven delen we. Er staat een boomgaard naast mijn huis, amandelen en olijven door elkaar.
   Ik ben eigenlijk erg benieuwd naar de effectiviteit van die Spaanse Eurocommissaris voor Klimaat: kan jij daar een blog aan wijden?

    
   Reply
   1. Rob Alberts

    Deze goed man grossiert in schandalen.
    Betrokken bij autofabrieken, oliehandel en stierengevechten geloof ik niet dat er veel goeds over deze man en zijn familie te vinden is …

    Bezorgde groet,

     
    Reply
    1. Blogger

     Dan past hij helemaal in het profiel van de Partido Popular, de regeringspartij van Mariano Rajoy, die alleen maar groter lijkt te worden van al z’n corruptieschandalen. Ik was er al bang voor en word nu wel heel erg ‘eurosceptisch’ als het gaat om de Europese inspanningen bij het behalen van de doelstellingen van het klimaatverdrag van Parijs……

      
     Reply
 2. Matroos Beek

  Wat een geweldig mooie foto’s, vooral die met de donkere lucht en dat licht gekleurde plantje voorop.
  Hier ook puffen bij Spaanse temperaturen. Het gemaaide gras op de dijk krijgt al een beetje het goudkleurige van de woestijn. Vind ik toch ook iets hebben.

   
  Reply
 3. Jeff

  Haha nee gelukkig van korte duur zeeuwse woestijn gebieden,altijd weer de stortbuien en bliksem
  die het tij doen keren.Den Haag is er zoet bij vergeleken met de Spaanse regering hier te lezen.
  Of is dat schijn ? (Nl regering).
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Allemaal niet te vergelijken denk ik: Dubai niet met Zeeland en de Spaanse politiek niet met de Nederlandse.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: