Loading...
X

Denia te voet – het kasteel

Nee, ik blijf niet aan de gang. Dit beeld van een winterse haven met een besneeuwd kasteel op de achtergrond is tamelijk uitzonderlijk voor Denia en ik ben blij dat ik het kon meemaken, maar ik ga toch voor de zomerser versie van

Denia, Spanje. Castello y naranjashet kasteel, dat hier in een mild januarizonnetje staat met wat Valenciaanse sinaasappelbomen op de voorgrond. Het kasteel is gebouwd door de islamitische machthebbers – de Moren -, ergens in de twaalfde eeuw, toen Denia deel uitmaakte van een betrekkelijk vriendelijk kalifaat.

Onderdoorgang kasteel DeniaOndergronds gaan hoefde niet in die tijd, als je maar een geloof had; dondert niet welk. San Miguel zou mijn patroonheilige geweest zijn in die tijd, denk ik.
Tegenwoordig kun je er wel ondergronds. Om de kortste weg te nemen naar de andere kant van de heuvel en de stad. Een vochtige, koude en condensdruipende tunnel onder het kasteel door. Buiten in de winterzon was het een graad of achttien en toch zat in de tunnel

Muzikant met cimbaal in onderdoorgang kasteel Deniadeze straatmuzikant met dikke jas en das zijn piano Romana te bespelen. Zo noemde hij althans het instrument waarop hij speelde. Misschien zei hij wel piano Romania (Roemeense piano), maar ik ben nog niet erg geroutineerd in het verstaan van Spaans. Ik ken dit instrument in ieder geval niet onder die naam, maar wel als het Roemeense snaarinstrument Cimbaal.

Boven de tunnel wordt op verschillende niveaus gewerkt aan de renovatie van het kasteel om het te behouden voor de huidige en volgende generaties.

Toren en muur kasteel DeniaNa de Reconquista, of de herovering van Spanje door de christenen op de Moren in de dertiende eeuw, raakte het kasteel in verval en werd het pas weer in ere hersteld en uitgebreid door de Fransen in de 19e eeuw. De klauterpartijen langs de kasteelmuren leveren imposante beelden op

De meeuwen op kasteel Deniaen de meeuwen zijn hier talrijk

Monument van de successie-oorlog. De oorlog tegen Spanje en Frankrijk in de 18e eeuw door verschillende Europese landen (de Alliantie), die hiermee met succes voorkwamen dat heel Spanje werd toegevoegd aan het rijk van de toenmalige Franse ‘zonnekoning’ Lodewijk IV.
Velen zullen het leven gelaten hebben in en om dit kasteel. De torens en muren zitten vol kogelgaten, waarschijnlijk ook uit de laatste oorlogen in de vorige eeuw.

Graven kasteel DeniaZo ligt er nog een aantal zeer oude graven bij de ingang naar het kasteel, maar nergens staat vermeld van wie of uit welke periode ze zijn.

Kerktoren DeniaZe kijken uit op de klokkentoren van de iglesia de la Asunción (kerk van de Maria ten Hemelopneming) op de voorgrond van het Montgó massief.

Uitzicht op Denia vanaf kasteelDezelfde kerk en een blik op de straatjes vanaf het kasteel. De volgende wandeling voert door de straatjes van de stad.

 

9 observations on “Denia te voet – het kasteel
  1. Blogger

   Dank je wel! Dat maakt fotograferen juist zo leuk. Eerst schieten, dan opzoeken en dan nog even terug 😉

    
   Reply
  1. Blogger

   Het is soms even zoeken, maar achter al die toeristenflats begint de geschiedenis. Ik verveel me niet voorlopig.

    
   Reply
 1. Jeff

  Fraai lesje spaanse geschiedenis in een foto verslag
  Voorlopig lekker zoet,fotografisch helemaal
  Mooi fotowerk

   
  Reply
  1. Blogger

   Zoet als de Valenciaanse sinaasappels… Was ik ook wel aan toe na al die winterse taferelen hier! 😉

    
   Reply
 2. Pingback: Te voet in Denia – de straten van Denia (1) – De wereld in pixels….

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: