Loading...
X

Embalse de Santomera

Ik heb er weer één: een embalse. De embalse de Santomera : een waterreservoir met een indrukwekkende stuwdam, gelegen in Santomera, provincie Murcia.

Embalse de Santomera, de stuwdam

Je ziet hem vanaf de snelweg Alicante – Murcia al liggen. Gebouwd eind zestiger jaren: een betonnen wand van 37 meter hoog met verschillende overloopkanaaltjes en een mooi natuurgebied eromheen.

Embalse de SantomeraHet water van verschillende kleine riviertjes in het gebied wordt hier samengebracht. Stroompjes die normaal gesproken droog staan, maar bij hevige regenval gevaarlijke overstromingen kunnen veroorzaken. Het hier verzamelde water is zout en niet geschikt als drink- of irrigatiewater.

Bij de bouw is rekening gehouden met de recreatieve waarde van deze imposante stuwdam. Aan het begin van de dam en aan het einde, op een rots met uitzicht over het hele gebied, zijn destijds bankjes neergezet met daarboven een betonnen zonwering. Maar zoals zo vaak in Spanje is er geen toezicht meer en ook geen onderhoud en de bezoekers laten de verpakking achter van alle snacks en drankjes die ze meenamen…..als dank.

Embalse de Santomera, de stuwdam

 

Embalse de Santomera, de stuwdamDraai hier de sluizen open….

verondersteld dat in dit bassin water staat

dan zal dat zoute water via deze bedding het land instromen.

Vissen mág hier op gezette tijden, alleen hebben ze  – volgens een Spaans internetforum voor sportvissers – nog altijd geen vissoorten gevonden die overleven in dit zoute water, dat zelfs zouter zou zijn dan de zee.

Zwemmen mag sowieso niet. Ook al is er geknoeid aan de tekst, de boodschap blijft dezelfde. Verboden te zwemmen in het reservoir, stond er, maar nu de b van baño (=zwemmen) is verwijderd, staat er dat je niet met je kont in het water mag.
Zie die maar eens buiten het water te houden als je zwemt.

13 observations on “Embalse de Santomera
  1. Blogger

   Zoutmeertje. Een stuk verderop heb je geneeskrachtige bronnen. Kun je je waarschijnlijk in warm water pekelen 😉

    
   Reply
   1. Emmy

    Weer een leuke rapportage en mooie foto’s Robert, … maar die geneeskrachtige bronnen? Waar is dat dan? Groetjes, ..

     
    Reply
    1. Blogger

     Of het veel geld oplevert weet ik niet. Voor een enkeling waarschijnlijk, maar het is hier nog geen Lourdes.

      
     Reply
     1. Rob Alberts

      Jij denkt meteen aan een Katholiek sausje?

      Misschien kun je het water inblikken en m.b.v. het internet verkopen?
      De verpulverde Spaanse vlieg is hierin opgelost goed in te nemen?

      Vrolijke vakantiegroet,

       
     2. Blogger

      Nee, ik denk aan bezoekersaantallen. En het water is al weg waarschijnlijk, kun je de vliegen hooguit in het zout leggen.

       
  1. Blogger

   Die droogte is nu, maar het einde van de zomer, als de lucht afkoelt, gaat hier gepaard met enorme regenval: de gota fria. Grote overstromingen teisteren dan het land en niet zelden komen daar ook mensen bij om het leven. Deze dam is gebouwd ter bescherming hiertegen. Om al het water dat dan uit de bergen stroomt op te vangen. Als ik hier nog verblijf na de gota fria zal ik er eens een kijkje nemen om te zien hoe hoog het staat.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: