Loading...
X

Fanefjord Kirke

Even weg van de zee en de scheepvaart en geen foto’s van golven, watervogels en schepen…..hoewel? Denemarken is een eilandenrijk met ruim 7500 kilometer aan kustlijn, probeer zee en scheepvaart dan maar eens te ontlopen.

In ieder geval de Oostgroningse aanblik van Lolland voor een dag verlaten om het eiland Mon te bezoeken. Lekker om weer eens door de heuvels te rijden. Mon staat vooral bekend om zijn krijtrotsen aan de kust, die mooie subtropische plaatjes opleveren. Heb ik ook gemaakt, maar dan voor mijn vakantie-album. Mon staat echter ook bekend om zijn eeuwenoude geschiedenis en een aantal kerkjes die daaruit zijn voortgekomen. Oude trekkers ook blijkbaar…..zie links op de plaat.

Fanefjord Kirke

Denemarken heeft een glorieuze en eeuwenoude geschiedenis en de reisgidsen staan daar natuurlijk vol van. Iedere plaats heeft zijn deel in de geschiedenis wel gehad, als je de gidsen mag geloven, maar getuigen van die geschiedenis moet je vaak met een vergrootglas zoeken. In ieder geval op het eiland Lolland is er vaak weinig van over, maar op Mon krijg je wat de gidsen beloven. Zoals de Fanefjord Kirke, een Gotische kerk gebouwd rond 1250 op een heuvel met uitzicht op de Oostzee en het eiland Falster. Beroemd vanwege zijn fresco’s, die stammen uit de veertiende en vijftiende eeuw. Die historie ruik je onmiddellijk als je de kerk betreedt; een zware schimmellucht komt je tegemoet na het openen van de zware eiken toegangsdeur van het voorportaal.

Fanefjord kirke votiefschip

Zoals gezegd: zee en scheepvaart zijn ook hier niet weg te denken. Op meerdere plaatsen in de kerk hangen votiefschepen. Schepen die de kerk zijn geschonken om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om de omgekomenen te herdenken van een schipbreuk in het verleden, maar ook als dank voor de veilige thuiskomst van een geliefde of als aandenken aan een gewonnen zeeslag.

Fanefjord kirke preekstoel

De preekstoel boven de kerkbankjes. Aan de andere zijde van de kerk staat een gelijk aantal kerkbanken, waardoor de kerk een grote hoeveelheid bezoekers kan ontvangen. Fanefjord is een kleine gemeenschap, maar de kerk is ook berekend op bezoek van buitenaf. Van zeelieden bijvoorbeeld, die slechts als passant op Mon verbleven.

Fanefjord kirke altaar

Het altaar, dat nu en dan prachtig verlicht werd door brede stralen zonlicht die door de Gotische ramen vielen….

Fanefjord kirke kruisbeeld

…en zo een mooie detailopname opleverden van het kruisbeeld….respectvol en devoot belicht, niet door mij, maar door de hemel via die prachtige Gotische bogen. Ik heb het beeld slechts gevangen…., maar wel mooi, al zeg ik het zelf.

Fanefjord kirke tegenlicht

Ten afscheid van de kirke: de zon was gehuld in een lichte nevel en zette de kerk met de trapgevels op zijn toren mooi in silhouet. Tegenlicht, mijn favoriete belichting. Inregelen op de lucht, afdrukken en niets meer aan doen. Laatste saluut aan Fanefjord.

4 observations on “Fanefjord Kirke
 1. Jeff

  Heerlijk eilandje Mon,straalt enorme rust uit.Met het bezoek aan Gods huis
  bijna een meditatie beleving. wat de geest verfrist,of je gelooft of niet.En
  door de stralen des hemels ook nog een paar prachtige fotoopnames.
  Mooie opnames Robert met een leuk verslag maakt het het compleet.
  Denemarken heeft wel iets wat aantrek qua landschap zee-eilanden enz.

  gr Jeff Maassluis

   
  Reply
  1. robert

   Ik heb niet de religieuze inborst die jij wel hebt Jeff, maar ik kan me uiterst thuis voelen in een mooie sfeervolle kerk. Dat zijn dan ook meestal de Roomse kerken en in een melancholische bui, overweldigd door de pracht in zo’n kerk kan ik dan wel eens denken…..jammer dat deze cultuur niet tot mijn eigen geschiedenis behoort. Ik zou me ervan hebben afgekeerd, maar ik had wel geweten hoe het is om in zo’n cultuur te leven.
   Denemarken is overigens erg de moeite waard om te bezoeken Jeff, maar het loont zeker de moeite om tevoren te weten wat je wilt bezoeken. Er wonen maar 4 miljoen mensen, maar qua oppervlak is het in vergelijking met Nederland nog erg groot…..en dan moet je ook nog eiland hoppen. Maar zeker voor een Zeeuw is daar veel te halen.
   Dank voor je complimenten weer
   &
   Groet,
   Robert

    
   Reply
 2. Jeff

  Haha z,n heilige snijboon ben ik ook niet Robert. Wel Hervormd opgevoed
  maar geen kerkganger.Inderdaad lijkt Denemarken vooral aan de noordzee
  kust erg op NL met waddengebied en duinen o,a,Dat hoppen lijkt mij wel wat.

  gr Jeff

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: