Loading...
X

Fulda en de Nederlanden

Fulda Een typisch Duits plaatje in de vroege ochtend genomen vanuit het raam van onze hotelkamer. We waren hier al een eind op weg in Duitsland, maar historisch gezien bleek Nederland dichterbij dan gedacht.

We overnachtten in Fulda,  in de deelstaat Hessen, Duitsland en dat blijkt een voormalig vorstendom van de Oranje Nassaus te zijn. Ooit bezit van Willem Frederik van Oranje Nassau – ook wel Willem I genoemd. Maar hij had het slechts kort in handen. Hij verkreeg het in 1803 en de Fransen pakten het hem alweer af in 1806.

Fulda, DomMaar er is nog een connectie met Nederland. Een stedenband en die komt voort uit een wat ongelukkig kerkelijk incident in het verleden.

Eén van de partnersteden van Fulda is de Friese gemeente Dokkum…en met reden. Fulda is rond 744 ontstaan bij de oprichting van een Benedictijner klooster, dat werd gesticht in opdracht van bisschop Bonifacius. Dezelfde Bonifacius die als missionaris in 754 of een jaar later in Dokkum zijn leven verloor, toen hij trachtte een aantal eigenwijze Friezen te bekeren tot het christendom. Hij, in wezen de founding father van Fulda, ligt nu begraven in de kathedraal van die stad. In de Dom waarvan het goudbeslag op de torens hier zo mooi blinkt in de laagstaande zon.

Fulda_Michaelskirke_01

Toch was ik van de pracht en praal van die grote Dom minder onder de indruk, dan van de nog oudere en veel kleinere Michaelskerk, die  op een heuvel naast het Domplein staat.

Een grafkerk die behoorde bij het klooster van Fulda. De bouw kwam gereed in 822, maar in de vele eeuwen daarna werd het deels verwoest, heropgebouwd, aangepast, uitgebreid en voorzien van zijn karakteristieke kegelvormige spits.

De functie van de kerk – begrafeniskapel – blijkt wel uit het zwarte leistenen ornament, bekleed met doodshoofden, aan de buitenkant van de kerk.

 

Fulda_Michaelskirke_02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fulda parkDaarna wat luchtiger onderwerpen in het naastgelegen park opgezocht. Zoals een meneer met een Spaanse gitaar in het spotlicht van de zon.

Hij bracht een hommage aan den koning van Hispanje. Zou mooi geweest zijn, om mijn thema over de Nederlandse connectie compleet te maken……

Ik zag hem de akkoorden pakken, maar hij speelde bescheiden. Geen noot van zijn spel heb ik gehoord. Hij werd volledig overstemd door het geklater van de fontein. Maar met het maken van dit plaatje kwam ik wel steeds meer in mediterrane stemming. Italië kwam al dichterbij.

Fulda_kathedraal_MichaelskirkeTen afscheid toch weer terug gegaan naar het Domplein en een opname gemaakt van de kathedraal, de grafkerk én een oranje doorkijk van de ondergaande zon in Fulda.

Stad vol kerken, kloosters, een seminarie, decanaatsgebouwen, een theologische faculteit…..en allemaal hebben ze klokken en die moeten geluid worden. Ook ’s nachts en als je dan toch wakker ligt, dan hoor je ze uit alle richtingen komen. Blij dat ik die niet in pixels heb kunnen vangen.

 

 

 

5 observations on “Fulda en de Nederlanden
 1. Jeff

  Die Oranjes raak je ook niet kwijt qua verleden en Bonifacius ligt er ook nog begraven
  Zo te lezen zijn oordoppen ,slaappillen geen overbodige luxe als je licht slaapt in de
  nachtelijke uren elk uur en half uur in Fulda. Mooi reisverslag richting Italie denk ik
  en vooral de onderste foto klasse Robert.
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Niet Gotisch, toch ‘Gothic’.
   Een eeuwenoude fascinatie waar macaberder voorbeelden van zijn.
   In Tsjechië en Spanje, waar complete kappellen zijn gebouwd van menselijke knekels.
   Ook een aardig onderwerp 🙂

    
   Reply
 2. Pingback: Black Friday ten grave - Moin!

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: