Loading...
X

Fünf vor zwölf

Heeft in Duitsland dezelfde betekenis als het Nederlandse ‘het is vijf voor twaalf’: het is de hoogste tijd, tijd dat er iets aan gedaan wordt aan….

…het milieu, vast en zeker. Maar ook de bescherming van de boerenstand. In Nederland, Duitsland, overal. De boeren krijgen onevenredig de zwarte Piet toegespeeld in de klimaatdiscussie en dat zou kunnen leiden tot een landschap dat raakt bezaaid met…

…verlaten en vervallen boerderijen. Ondanks dat het mij soms mooie plaatjes oplevert, zie ik zo’n landschap niet graag….

Het boerenlandschap verandert sowieso al. Zo is de hooiberg er zo goed als uit verdwenen. Het hooi wordt tegenwoordig vacuüm verpakt en opgeslagen, vaak dicht bij de plek waar het ‘verse’ hooi aan het vee moet worden gevoerd. Inventief: geen hooibranden meer, geen stikstof veroorzakende rottingsprocessen in het hooi, maar ja ook geen hooibergen. Dat heeft al geleid tot nostalgische acties als de oprichting van het Nederlands Hooibergmuseum.

De boeren kennen het land en de bodem als geen ander. Ze zijn één met de natuur, weten hoe die werkt en gebruiken die kennis om hun gewassen en windmolens uit de grond te laten schieten….

Om de stikstofemissie onder controle te houden, hebben ze hun koeien geleerd om boeren en scheten te laten onder een grote boom. Ze zijn er ook niet meer onder weg te slaan. Een enorme afzuigkap, die is dol op al die stikstof en alles in zich opneemt…..en er alleen maar van groeit!

Vergeet ook niet hun verantwoordelijkheidsgevoel. Als er ook maar een kleine kans is dat hun eigen processierupsen….sorry, eikenprocessierupsen tot problemen kunnen leiden, dan waarschuwen ze daarvoor naar behoren.

En die vervuilende trekkers van ze….die gebruiken ze alleen voor hun werk. En op zondag natuurlijk, om op tijd op de mis te zijn.
Nee, wat mij betreft is er niets mis met de boeren.


Ik begrijp dat de Duitse boeren het nu nog iets beter hebben dan de Nederlandse, maar ook Duitsland wacht een strenger Klimaschutzpaket. Hopelijk gefundeerd op minder discutabele cijfers dan de waarden die in Nederland worden gehanteerd, maar toch zouden de Duitse boeren ook in het gedrang kunnen komen. De huidige acties van de Nederlandse boeren hebben hier dan ook sterk de aandacht getrokken en zijn een voorbeeld dat dan zeker gevolgd gaat worden.

Mijn steun hebben ze.

Overigens….waarom kennen we in Europa eigenlijk geen Farm Aid-festival?

4 observations on “Fünf vor zwölf
  1. Blogger

   Ach, in deze tijd van reaguurders en trollen denk ik dat de boeren hun positie als topklagers al lang hebben afgestaan. Maar nu hebben ze inderdaad wel redenen om van zich af te bijten en dat gaat er hard aan toe bij mijn Groningse buren, zag ik net op het Journaal.
   Die windmolen was overigens een frummelfoto. Door het gebruik van groothoek stond de molen helemaal scheef. Die heb ik weer recht moeten zetten, maar daardoor ging weer een groot deel van het beeld verloren. Positief uitgelegd:in der Beschränkung zeigt sich der …… 😉

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: