Loading...
X

Geel zien

Mijn eerste bezoek aan de weer geopende Oostvaardersplassen deed me bijna pijn aan de ogen….het was vooral erg  GEEL!!!!!

Geel zien, juli 2015Voor het eerst dat ik het zó zag. Ik kom er dan ook meestal in de late zomer of in het najaar en ken het gebied daardoor als een droog en woest savannelandschap ….. weids, dor en verspreid over het gebied massa’s dode bomen. Of als een sompig, herfstig gekleurd moeras met dito dode bomen.

Oostvaardersplassen, juli 2015

Dat is ook wat ik van bezoekers terug hoor. Ze komen vaak van ver, aan hun spraak te horen. Aangetrokken door de bekende documentaire. En als ze er eenmaal rondlopen en de omgeving in zich opnemen en er zijn geen konikpaarden of bijzondere vogels in de buurt, dan zie je ze denken “…..is dit het nou…? “,  waarna ze elkaar vertwijfeld aankijken:  “Ik zie alleen maar dode bomen!”

Oostvaardersplassen, juli 2015

En dat klopt …deels. Er leven er ook nog wel wat, zoals je hier ziet in de omgeving van deze grote observatiehut, waarvan ik de naam even kwijt ben……maar onder de gele vloed die je hier ziet liggen heel wat kadavers…..

Oostvaardersplassen, juli 2015

….van bomen dan……Een enkele ontworstelt zich aan de gele dominantie en steekt er fier bovenuit….. Zeker van één ding: dat hij er nog staat over twee maanden, als al dit geel reeds lang weer is verdord.

4 observations on “Geel zien
 1. Rob Alberts

  Hoe enthousiast iedereen dan ook praat over de Oostvaardersplassen.
  Ook ik vind het vooral een verzameling dode bomen.
  Naast de dode bomen storen ook de hekwerken mij.

  Het geheel is en blijft voor mij een stuk gekooide natuur.

  Je hebt er wel weer een aantal mooie foto’s voor op jouw blog gemaakt!

  Vrolijke vakantiegroet,

   
  Reply
  1. Blogger

   Helemaal waar. Vergeet die trein niet trouwens, die er dwars doorheen jakkert. Het grootste deel van het gebied mag je niet eens betreden, is afgezet met hekken. En daar waar je over de bezoekers struikelt is het gebied weinig spannend en zijn de dieren zo tam als wat. Maar in het najaar bij dreigende luchten en wegblijvende bezoekers, vind ik het een prachtig desolaat gebied en mag ik er graag rondlopen. Tot de wintersluiting me buiten houdt.

    
   Reply
 2. Jeff

  Een golf van geel (koolzaad ?} nu over het gebied,Hoort bij de jaargetijden,
  Voor je weet is het weer weg en treed het herfst getij aan
  Dus geniet ervan zou ik zeggen en het levert weer een
  andere look foto,s op van dit gebied Oostvaardersplassen.
  gr jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Het is geel en het is meer dan koolzaad, want ik zie verschillende soorten planten op de foto’s. Zelfs op het water vlak bij mijn huis zie ik geel opkomen op een soort leliebladeren. Och had ik vroeger maar opgelet bij biologie, dan kon ik je nu vertellen wat het is.
   Maar laat die herfst nog maar even weg…..ik verdraag dat geel nog wel 🙂

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: