Trekpontje Weerribben Wieden
Loading...
X

Groene Weerribben

Op 18 juni de Weerribben in Wieden nog eens bezocht. Het wisselvallige weer was toen al begonnen. Dreigende wolken hingen boven het gebied en het veenland was nog altijd sompig als in februari dit jaar.

Ecoliner Weerribben WiedenEen Ecoliner,  een elektrische (fluister-)boot vaart tussen Giethoorn, Sint Jans Klooster (Wieden), Jonen en Blokzijl.

Weerribben WiedenEen doorkijk vanaf een trekpontje. Evenwichtskunst of zeebenen zijn ervoor nodig om in je eentje op dat pontje te staan, het touw neer te leggen, in evenwicht te blijven en een foto te nemen waarbij de horizon ook nog waterpas ligt.

Weeribben, WiedenHier en daar een provisorisch bruggetje.

Weeribben-Wieden, BeulakerwijdeUitzicht over de Beulakerwijde. Volgens een informatiebord zou je vanaf deze plek een stalen klokkentoren moeten zien, een kunstwerk in het water ter nagedachtenis aan het verdronken dorp Beulake. De inwoners van dat dorp gingen zo ver met het afgraven van het veen, dat een dijkdoorbraak ze in 1776 noodlottig werd. Het lijkt echter of de klokkentoren, die toch van veel recentere datum was, het dorp naar de diepte van de plas is gevolgd.

Weerribben-Wieden, watertoren Sint JanskloosterDoorkijkje met links de watertoren van Sint Jansklooster.

Doorkijkjes……

Ruim driehonderd windmolens staan er in het gebied om het water vast te houden en te voorkomen dat het wegstroomt naar de lager gelegen Noordoostpolder. Op de foto rechts is te zien dat die opzet nog altijd goed werkt. Dus wie van plan is in de komende tijd de Weerribben te bezoeken: zorg vooral voor stevig en waterdicht schoeisel.

 

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nationaal-park-weerribben-wieden

13 observations on “Groene Weerribben
 1. Matroosbeek

  Prachtige foto’s. Wat kijk ik daar naar uit om naartoe te gaan in augustus. Het is in Sint Jans Klooster dat we logeren. Bedankt voor de tip. Ik stuur deze prachtige foto’s met beschrijving onmiddellijk door naar mijn zus en zwager die ook meegaan naar de Wieden en Weerribben.

   
  Reply
  1. Blogger

   Tegen die tijd is alle regen wel gevallen. Kun je in het zonnetje door de plassen in het veenland banjeren.
   En vergeet het waterloopbos niet. En Schokland. En…. veel plezier!!!

    
   Reply
    1. Blogger

     Klinkt sfeervol. Overigens: de watertoren van Sint Jansklooster schijnt architectonisch interessant te zijn en is soms te bezoeken.
     Toen ik er was, was hij gesloten, maar als je de kans hebt zou ik hem beklimmen. Moet een weergaloos uitzicht zijn!

      
     Reply
 2. Bertie

  Het is geen wonder dat dit gebied overal met liefde beschreven wordt. We zouden er fietstochten maken, jammer dat het niet doorging.

   
  Reply
  1. Blogger

   Zonde inderdaad. In het voorjaar of naseizoen is het genieten daar. In het hoogseizoen, als je richting Giethoorn gaat, erg druk, wat minder. Ik ben trouwens erg benieuw naar de Peel en stel me voor dat het hierop lijkt.

    
   Reply
 3. Rob Alberts

  Stevig schoeisel en een goed evenwicht noem jij.
  Volgens mij mag je ook het juiste oog voor mooie foto’s op jouw conto schrijven.

  Zomerse groet,

   
  Reply
 4. Jeff

  Een mooi beschreven met passie /evenwicht en fotowerk dit waterrijk gebied.
  De klokkentoren (kunstwerk) is niet te zien in jou foto terwijl het een opzichtig
  wit frame is op de link.Niet heel erg nogal kitserig naar mijn p.s. smaak.
  gr Jeff

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *