Gut Altenkamp – Aschendorf
10 september 2019
Het is een soort tic van me. In een nieuwe omgeving ga ik altijd op zoek naar plaatsen die de geschiedenis van de regio zichtbaar maken. Vaak zijn dat kastelen of monumentale gebouwen met een groot stuk grond of een landgoed eromheen. Ik wil daar dan ook niet naar binnen, maar eindeloos door het landschap eromheen zwerven.

Gut Altenkamp in Aschendorf, gebouwd tussen 1728 en 1730 door Peter Pictorius d.j. (= der jüngere), vond ik afgelopen weekend en is zo’n plek. Een Herrenhaus, omgeven door een gracht – die er door de droge zomers van de afgelopen twee jaar weinig sprankelend bijstaat – en met achter het huis een barokke, symmetrische tuin met slechts één zichtlijn op het huis. De tuin is alle dagen vrij toegankelijk.

In 1981 is het huis met landgoed overgenomen en opgeknapt door de stad Papenburg.

Het is nu een cultureel centrum waar tentoonstellingen en concerten worden gehouden. Tot 20 oktober a.s. is er de tentoonstelling Wunderwelten, van de kunstenaars Celia Brown en Susanne Smajic, die met moderne en traditionele media een fantasierijke tentoonstelling maakten rond de mythische figuren die zeeën en rivieren bevolken. Dat zou mij als oud bewoner van de Zuiderzeebodem toch moeten aanspreken.

Maar zolang de zon nog schijnt ben ik een cultuurbarbaar en blijf ik liever buiten. Een beetje rondstruinen met mijn camera in de hand, op zoek naar een mooie foto en ondertussen fantaserend over de geschiedenis van de vele mensen die hier in de afgelopen driehonderd jaar ook hebben rondgelopen.

Of op een bankje zitten mijmeren over de gebeurtenissen, groot en klein, waar deze doorleefd uitziende boom getuige van kan zijn geweest. Hij lijkt ook niet alles ongeschonden te hebben doorstaan.

Maar waarschijnlijk kom ik er voor de winter nog wel aan toe om op een zondag de hoofdingang te nemen. Misschien zelfs vóór 20 oktober. Die mythologie rond zeeën en rivieren trekt me wel.
Wil je meer weten over wat Gut Altenkamp zoal te bieden heeft?