Loading...
X

Harderwijk: sloop en wederopbouw

Sloopwerkzaamheden, Harderwijk, Waterfront

 

 

Ergens in augustus 2013 begon ik weer met fotograferen en een betere omstandigheid om daarmee te oefenen kon er zich niet voordoen. Een enorm stadsvernieuwingsproject startte op nog geen 10 kilometer van mijn deur. ‘Waterfront’ heet het, in Harderwijk, en daarvoor werd ongeveer alles wat zich ten noorden van het Dolfinarium bevond gesloopt.

Een Veluws Armageddon leek het, toen de sloopwerkzaamheden achter de rug waren. Een enorme vlakte bedekt met – nog net niet rokende – bergen puin en gevelde bomen bleef achter, maar op de achtergrond stond nog altijd die trotse, vriendelijke molen van Harderwijk. De enige die had standgehouden in het slopersgeweld van de voorafgaande maanden.

Ik heb in die dagen veel foto’s gemaakt en de sloop gevolgd van diverse grote en kleine objecten. Het waren grijze, grauwe dagen, vooral aan het einde van het jaar en ik had voor deze foto’s een uitgesproken voorkeur voor zwart wit. Die voorkeur heb ik nog, maar niet heel consequent. Soms is kleur nu eenmaal wel mooier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wederopbouw, Harderwijk, molen, Waterfront 2015

In de komende tijd zal ik af en toe weer eens een ‘post’ plaatsen met foto’s van gebouwen of objecten die destijds onder de sloophamer waren of nog moesten. Vergezeld van een foto op dezelfde plek uit het heden.

Ik ga de ontwikkelingen volgen. Te beginnen bij de molen natuurlijk. Die wordt voor het begin van het toeristenseizoen weer opnieuw ‘ingekaderd’, van een nieuwe omgeving voorzien. De kleuren zijn nu nog wat somber, maar ik heb goede hoop dat die in de voortgang van het project en in gelijke tred met de lente wat fleuriger worden.  Overigens geen idee wat de planning van het volledige project ‘Waterfront’ is. We zullen zien. Ik ga  weer ‘op reportage’, maar  moet me nog wel even inlezen.

 

2 observations on “Harderwijk: sloop en wederopbouw
 1. Jeff

  Weet niet wat er stond aan oude huizen,straatjes en degelijke,maar of
  er met de nieuwbouw het gezelliger wordt is de vraag.We gaan het zien
  met jouw verslaggeving zijn der tijd Robert.Gelukkig staat de molen er
  als aandenken van hoe het was voor het veldslag.Twee fraaie foto,s
  Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Het was niet heel veel soeps, wat gesloopt is. Grotendeels industrieterrein, maar ook een oude haven.
   Toevallig vandaag een Harderwijker over gesproken, maar alles wat daar stond was zo’n beetje van na de oorlog.
   En bevatte heel veel asbest, dat werd natuurlijk veel gebruikt in die jaren. Het bouwen schiet nog niet heel erg op Jeff,
   maar nu moet ik niet te veel gaan verraden. De volgende blogs moeten ook gelezen worden.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: