Loading...
X

Helgenaes

Ryes SkanseNatuurgebied Ryes Skanse , in het Nederlands Ryes schans. Een voormalig verdedigingswerk op het Deense schiereiland Helgenaes uit de tijd van de Deens-Duitse oorlog in de eerste helft van de negentiende eeuw. Een fort uit natuurlijke wallen, opgezet door generaal Olaf Rye; een Noors-Deense generaal, die vanuit het schiereiland Helgenaes optrok naar Fredericia in zuidoost Jutland om daar in 1849 slag te leveren met de Duitse bezetters. Hij won de slag, maar verloor daarbij zijn leven.

Ryes SkanseDenemarken wordt in zijn vorm vaak als een gezicht gezien. Het schiereiland Oost-Jutland is daarvan een uitstulpsel, dat ook wel de neus van Denemarken wordt genoemd. Helgenaes, dat weer als een schiereilandje aan het zuidelijke deel van Oost-Jutland vastzit, zou dan een druppel zijn die aan die neus hangt, maar wordt zo eigenlijk nooit beschreven.

Ryes Skanse is een smalle strook land, die Helgenaes verbindt met het zuidoosten van Jutland. Dit moet ook de plek zijn waar de Vikingen hun zeereis van of naar Aarhus afsneden, door hun schepen aan land te trekken en met boomstammen over een paar honderd meter land te rollen, om zo de tegenoverliggende baai te bereiken. Dat scheelde een aantal kilometers varen.

Ryes SkanseGeneraal Ryes en zijn troepen zaten strategisch ‘verschanst’ op dit punt en hadden van hieruit goed zicht en hun kanonnen gericht op wat er om hen heen op zee gebeurde. De vestingwallen die daarvoor gegraven zijn, kun je door de begroeiing niet goed zien, maar ze liggen er nog. Ryes Skanske wordt dan ook wel aangeduid als een fort, maar als je op zoek gaat naar typische vormen en voorwerpen die bij een fort horen, kom je hier bedrogen uit.

De steen bovenop de heuvel is een monument, hier neergezet in 1890 ter nagedachtenis aan de gesneuvelde generaal. Een Noors-Deense generaal, die overigens ook bekend staat als de eerste skispringer in de geschiedenis.
In 1809 demonstreerde hij een skisprong over een afstand van 9,5 meter aan zijn soldaten.

Vuurtoren SletterhageDe vuurtoren van Sletterhage, gebouwd in 1894. Baken voor het vele scheepvaartverkeer van en naar de grote havenstad Aarhuus, de tweede stad van Denemarken.

 

De Duitse bunkerTyskertårnet, wat goed Deens is voor Duitse toren. Staat op ongeveer een kilometer afstand van de vuurtoren van Sletterhage, bovenop een klif. Een overgebleven bunker uit WO II. Tja, alle heldendaden van de dappere generaal Rye ten spijt, van die Duitsers waren de Denen na de negentiende eeuw nog niet af.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Olaf_Rye

4 observations on “Helgenaes
  1. Matroosbeek

    Wat een juweeltjes, wat zijn jouw foto’s toch weer prachtig! Ook de lectuur over de bijhorende geschiedenis.
    Rustgevend en mooi om mijn drukke dag mee af te sluiten.

     
    Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: