Loading...
X

Helpen oversteken

Stena Line, Grenaa, Denmark

 

 

 

 

 

 

Tja, de Denen. Een vriendelijk volk, maar dat is niet altijd zo geweest. Ze hebben er lang over moeten doen om een imagoprobleem van zich af te schudden, sinds ze als vikingen iedereen de stuipen op het lijf joegen. Alleen al het zien aan de horizon van zo’n lang en rank zeilschip met een draken- of slangenkop op het voorsteven en een stel gewelddadige Scandinaviërs op het dek was genoeg om de bevolking van hele steden op de vlucht te doen slaan; al hun bezittingen daarbij achterlatend, ten prooi aan deze woeste horden niets ontziende zeerovers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar ja, dat was ruim 1200 jaar geleden. Die Vikingschepen varen nog steeds en zijn net als hun opvarenden geëvolueerd in de vele generaties die er liggen tussen toen en nu.

 

 

Het kostte wat drilwerk, maar die opvarenden zijn tegenwoordig bijna padvinders, of liever zeeverkenners, die zich er volledig op hebben toegelegd om hun medemensen te helpen oversteken.

Tussen de Deense eilanden natuurlijk, maar ook van Duitsland naar Denemarken of van Denemarken naar Zweden, Noorwegen, Finland, Duitsland en alles vice versa…..noem maar op. Ze zijn er volledig op toegerust en kunnen al heel lang prima leven van de tarieven die ze ervoor vragen, daarvoor hoeven ze geen schepen meer te enteren of dorpen plat te branden.

Maar helaas, zoals dat gaat in moderne tijden, kon niet iedereen in die ontwikkelingen meekomen. Voor sommige Vikingen was het een onmogelijke opgave om hun oude gewoonten af te leren en de veiligheid van de passagiers kwam daardoor in het gedrang. Dus zat er niets anders op dan deze verstokte krijgers te weren van actieve dienst op de veerboten.

 

Grenaa, DenmarkHoe zeer dat ook doet……nog altijd…..

4 observations on “Helpen oversteken
 1. Matroosbeek

  Ik meen mij te herinneren dat ik met Stena Line ook van Calais (Fr) naar Dover (GB) ben gevaren. Die vind je dus blijkbaar overal.
  Een Viking op een driewieler…. Hoe geestig is dat maar niet…

   
  Reply
  1. Blogger

   Even opgezocht: klopt! Ze doen ook Calais.
   Ze hebben het goed gedaan die vikingen, nu ja, niet allemaal 🙂

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *