Loading...
X

Hertog Reijnout

Stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk. Genoemd naar de edelman die Nijkerk in 1413 stadsrechten gaf met de opdracht van Nijkerk een ‘vest’ te maken: een verdedigingswerk tegen het boze bisdom ’t Sticht….nu ook wel Utrecht genoemd. Na de eenwording van de Nederlanden was dat allemaal niet meer nodig en konden de provincies zich gezamenlijk wapenen in de strijd tegen het water. Logisch dat het stoomgemaal dat op Nijkerker grond kwam een krijgshaftige naam kreeg en genoemd werd naar de strijdbare oude Hertog. Tegenwoordig is het gemaal niet meer in gebruik en wordt het alleen nog aangezet voor toeristische doeleinden en bij extreme waterstanden.

Stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk

Afgelopen zaterdag heb ik meebewogen met een stevig buienfront, waarvan de grens zo ongeveer lag tussen Putten en Nijkerk. Ook Putten heeft een stoomgemaal. Die stond rond dit tijdstip nota bene te stomen. Er kwam zwarte rook uit de pijp, maar in een gordijn van regen en daar wilde ik mijn fototoestel niet aan wagen. Ik ben dus de Puttense regen maar uitgereden om die vervolgens in Nijkerk weer te verwelkomen. Maar niet vóórdat ik daar een aantal foto’s had gemaakt. De lucht die de regen brengt is hier achter het gemaal goed te zien.

Stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk

En zo te zien had de Hertog die dag best even aangezet kunnen worden om de waterstand in de Arkemheenpolder wat te verlagen. De échte regen moest op dit moment nog komen, maar het vee stond al met de voeten in het water….

 

3 observations on “Hertog Reijnout
  1. Pingback: Hertog Reijnout houdt het droog | De wereld in pixels….

  2. Pingback: Eenzame renners (2) - De wereld in pixels....

  3. Pingback: Slecht weer en 'Pouwel Bakhuis' - De wereld in pixels....

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: