Loading...
X

Hét Bos der Onverzettelijken – Almere

Dit bos in de Almeerse Verzetswijk, dat ik steeds aangegeven zag als ik met de auto op weg was naar Almere-Stad, was de aanleiding voor mij in 2016 om een korte serie over bossen, onderduik en verzet in de Tweede Wereldoorlog in Nederland te maken. Nu ja, op de Veluwe dan, omdat ik toevallig wist van twee onderduikmonumenten in Drie en Vierhouten in de Veluwse bossen.

Bos der onverzettelijken_01

Die bossen heb ik bezocht en over geblogd en als laatste heb ik eind 2016 een kijkje genomen in Almere en deze foto’s gemaakt. Maar ondanks dat – of misschien juist omdat – ik me van tevoren een klein beetje had ingelezen viel het me niet mee wat ik daar aantrof. Voor iedere verzetsstrijder die in WO II is omgekomen is een boom geplant. En er staan drie lindebomen om de relatie met het koninklijk huis weer te geven. (Ik miste een cactus die de relatie van Bernhard met het Nationaal-Socialistische regime had kunnen weergeven) Ik  zag veel bomen, maar niet voor wie ze waren. Geen bordjes die dat aangaven en verder was er veel gesnoeid en gekapt. Misschien is de winter ook niet helemaal geschikt om een ‘monumentaal bos’ als dit te bezoeken.

Bos der onverzettelijken_02

Het is dan ook meer een stadspark dan een bos.  Wat smoezelige en hier en daar door pubers bekladde paaltjes geven de thema’s aan waarin het park is opgedeeld. Engelandvaarders, Februaristaking, Koeriersters, Gewapend verzet, Razzia’s, Spoorwegstaking, Concentratiekampen et cetera…

Bos der onverzettelijken_03

En honden….heel veel honden, want in dit verzets- en bevrijdingsbos mogen de honden loslopen, bevrijd van halsband en riem, en schel en hard hun mening uiten, hoe die ook luidt, en overal hun sporen nalaten. Als je van het pad afwijkt en het gras inloopt heb je een grote kans dat het profiel van je wandelschoenen zich vult met delen van de stinkende plakkaten waarvan de honden zich hier hebben bevrijd…. Ach ja, met een stokje en een beetje onverzettelijkheid schraap je dat gewoon onder je schoen weg. Ook dat is bevrijding toch?

6 observations on “Hét Bos der Onverzettelijken – Almere
 1. rob alberts

  Dit bos/park ken ik niet.
  Of misschien ben ik er toch wel eens door gefietst of gelopen ?

  Jouw blog maakt dat binnenkort toch eens naar Almere ga.

  Vriendelijke groet,

   
  Reply
 2. Bertie

  Hoewel we er een paar maal op schoolvakantie waren wist ik niet van dit bos.
  Jammer dat er niet meer aandacht wordt besteed aan duidelijkheid en onderhoud.
  En dat er geen grote cactus staat. 😆

   
  Reply
 3. Carla C van Vliet

  De hondenbevrijding gaat mij iets te ver….maar wel mooi dit soort aandachtsplekken. 👍

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *