Loading...
X

Holland in retro – Huizen N.H.

Schoorsteen oude kalkovens, HuizenKalkovens Huizen, december 1996Eind 1996 maakte ik de zwartwitter links vlakbij de Gooimeerkust van Huizen.

Ik had wel wat met schoorstenen en dacht dat deze een restant was van de kalkovens die daar hadden gestaan, al bleek zijn vorm af te wijken van de schoorstenen die bij de later neergezette replica werden neergezet.

Die werd op enkele tientallen meters er vandaan gebouwd, zie de foto rechts, ook uit 1996. Volgens de website van de huidige eigenaar is het een reconstructie van de kalkovens die daar tot 1989 stonden en die tientallen jaren de ‘skyline’ van Huizen vormden, als je het dorp vanaf het water naderde. De replica herbergde destijds, in 1996,  een restaurant en oogde authentiek.  Aanzet tot een verder uit te werken ‘concept’ blijkt achteraf.

 

Holland_Retro_03Bijna twintig jaar later is er namelijk een compleet ‘authentiek’ vissersdorp omheen gebouwd. En hoewel ik, als het om architectuur gaat, geen liefhebber ben van pseudo-authenticiteit, vind ik  het resultaat toch verbluffend. Bijna al deze panden hebben een hotelfunctie. Engels en Duits lijken er de voertaal als je er rondloopt en ik kan me voorstellen dat menige buitenlander die er een kamer heeft geboekt, zich waant in een historisch stukje Nederland.

 

Genemuider vissersboot in haven Huizen N.H.Zelfs deze Genemuider visser lijkt er ingestonken te zijn, maar misschien laat hij zich ook wel met liefde misleiden en laaft hij zich aan deze pseudo-authentieke sfeer. Als namelijk één vissersdorp in Nederland zijn historische karakter verloren heeft, dan is het helaas Genemuiden wel. Meerdere stadsbranden in de loop van de geschiedenis waren daar de oorzaak van.

Holland_Retro_05 Holland_Retro_06

‘De Steenovens’ is tegenwoordig een hotel, evenals de vele gebouwen die er omheen gezet zijn.

Links een doorkijkje tussen de terrassen door. Vast een ideale plek om lang te tafelen tijdens een zwoele zomeravond. Sfeervol verlicht en omringd met de smakelijke geuren van gegrild vis en vlees uit de omliggende keukens.

Rechts een ‘authentiek’ dorpspand. Overigens weer één met een klokkentorentje. Misschien heeft er een schooltje voor model gestaan.

Hieronder een straatbeeld. Moeilijk voor te stellen dat dit midden jaren negentig nog een groene en modderige woestenij was, die doorliep tot aan het Gooimeer. Anno 2015 lijkt het alsof het er altijd geweest is en loop je door een historisch straatje van een oud vissersdorp.

Holland_Retro_07

Aftrap van de serie ‘Holland in retro’, waarin ik onregelmatig zal plaatsen, maar er zijn onderwerpen genoeg.

Nostalgie doet het goed in Nederland en blijkbaar hebben we nogal eens wat afgebroken zonder het te hebben verwerkt. En wat doe je dan: je probeert het te herstellen. Te recreëren. Goed voor ons historische geweten en voor de portemonnee, want als echte Hollanders weten we maar al te goed: nostalgische recreatie loont.

 

 

2 observations on “Holland in retro – Huizen N.H.
 1. Jeff

  Mooi verslag met foto,s Robert.Doet me erg aan Veere denken.
  Zelfde concept.Maar geeft toch een gevoel van verleden,al is
  het niet altijd echt.En de toeristen smullen er van.
  gr Jeff

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: