Loading...
X

Horster hutten

Zou het zo zijn dat een groot ‘wild bos’, waar de natuur grotendeels zijn gang kan gaan en waar je ook als bezoeker niet gehinderd wordt door allerlei gebodsborden en je rustig van de paden mag en overal doorheen mag denderen, mits je maar in acht neemt dat het een stiltegebied is….zou het zo zijn dat een dergelijk gebied in volwassenen het kind wakker maakt en een onbedwingbaar verlangen wekt om overal hutten te bouwen? Net als vroeger? Ik loop nu alweer een jaar of drie regelmatig door het Horsterwold  in Zeewolde en het valt me op dat dit grote bos weinig observatieplekken heeft en toch nogal wat hutten herbergt.

Steentijd huis of: prehisorische hutten

Te beginnen natuurlijk met het Steentijdhuis. Huize Zeewolde heet het officieel en het bestaat uit een steentijdhuisje én een werkplaats, maar het blijven hutten in mijn ogen. Alleen niet gebouwd door Zeewoldenaren en ook niet voor iedereen toegankelijk. In dit geval gelukkig maar, want dan kunnen de bouwers, Leidse archeologiestudenten, ongestoord voort met hun experimenten in dit unieke natuurgebied, dat niet voor niets een ‘oerbos’ wordt genoemd.

Op een klein half uurtje lopen van het steentijdhuis staat ‘paalcamping’ Campanula. Een viertal hutjes op een plek waar je vrij mag kamperen. Primitieve houten hutten, een vuurplaats en in de bosjes aan de rand van de camping een houten doos met een gat erin; de enige sanitaire voorziening op het terrein. Stromend water vind je in het kinderspeelbos aan de rand van het bos. Een hedendaagse steentijdplaats voor avontuurlijke kampeerders. Kamperen met de de tent kan er natuurlijk ook, op het weitje op het terrein.

Horsterhutten_04Of je dit vals spelen moet noemen weet ik niet, maar het is wel inventief. De temperaturen lagen de afgelopen dagen rond de 27 graden en als je tentje vol in de zon staat, loopt die daarbinnen steeds verder op. Een Duitse campinggast heeft hem dus maar ín een hutje opgezet; dubbele warmte isolatie. De zon mag wel zijn flexibele zonnepanelen van energie voorzien natuurlijk, want ja, die smartphone moet ook gevoed worden.

Vanaf de paalcamping kun je de ’tocht’ – zoals ze kanaaltjes noemen in de Flevopolder – oversteken naar dat deel van het Horsterwold waar ook het wild loopt. Met de Guayabo, een brak bootje dat fungeert als trekpontje. De zitting in het midden van de boot is kapot, dus je moet wel plaatsnemen op de rand, waardoor de boot,  als je niet voorzichtig gaat zitten, onmiddellijk water maakt en dus ook vol met water staat. Gelukkig waren mijn schoenen waterdicht én hoefde ik de overtocht niet in zijn geheel te maken. Een klein stukje dan voor de foto. Een eind verderop kun je de tocht ook gewoon via een brug oversteken.

Helemaal aan de andere kant van het Horsterwold staat sinds vorig jaar een vogelobservatiehut, die ook in de categorie kunst valt. Buitenkunst of noem het toegepaste kunst van de Zeewoldense kunstenaar Rob van de Broek. Het heeft de naam en vorm van de gierzwaluw.

Horsterhutten_09

 

 

Voorzien van wat ze in omroepland het ’tweede scherm’ zouden  noemen. Je tuurt met je kijker door de kijkgaten en checkt op één van de borden naast je naar welke vogel je nu eigenlijk staat te turen. Een geheugensteuntje voor de wat minder getrainde vogelaars dus:  twee borden met enkele tientallen vogels en hun namen daarop afgebeeld.

 

 

Horsterhutten_10

En ach…ook vóór de gaten en zonder vogels is dit eigenlijk een heel prettig stekje.

Dit is helemaal nieuw. Een drijvend eendenhotel, een fort bijna, op een plas die buiten het zicht ligt van de gebruikelijke wandelroutes in het Horsterwold.

Boshut en toekomstig kampeerverblijf

 

 

 

 

 

En dan nog een klein boswachtersprivilege. Vlakbij het eendenhotel, maar aan een ander vennetje. Redelijk uit het zicht van de bezoekers dus en gebouwd van stammen, takken, riet en een deur die ergens is overgebleven. De ideale boshut én …..

Horsterhutten_14….zeg nou zelf….een geweldige plek toch om op een mooie zomerse werkdag van je lunch te genieten?

Ik ga er even tussenuit en misschien zoek ik wel zo’n plek op. Voorlopig ben ik een week of drie heerlijk offline en ga ik verzamelen om weer met een lange serie te kunnen beginnen. Tot dan!

9 observations on “Horster hutten
  1. @matroosbeek

    Prachtige plek, knappe hutten en evenzo de foto’s!
    Geniet van je ontdekkingstocht de komende weken. Ondertussen zullen we je hier missen, maar tegelijk ook uitkijken naar het nieuwe materiaal. Veel plezier blogmaat!

     
    Reply
  2. Rob Alberts

    Onbegrijpelijk dat je met zo’n prachtige omgeving nog elders op vakantie gaat.
    Sommige mensen blijven onbegrijpelijk ……

    Ik wens je een fijne tijd, hier, daar of waar dan ook!

    Vrolijke groet,

     
    Reply
  3. Carlo Hoek

    Dag Robert,

    Prachtig blog over de vele hutten in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland!
    Ook jou andere blogs over het Horsterwold en het Hulkensteijnsebos ( Laakse Slenk ) heb ik
    met veel plezier gelezen. Ik blijf je volgen deel ze met veel plezier op mijn Facebookgroep!
    Ga zo door!

    Mvg Carlo Hoek
    Vrijwilliger SBB

     
    Reply
    1. Blogger

      Dank je wel Carlo, dat is een mooi compliment!
      Ik ga er even tussenuit om ook wat andere onderwerpen te bezoeken, maar dat we hier één van de mooiste natuurgebieden van Nederland hebben blijkt ook wel uit de vele leuke gesprekken die ik er met wandelende toeristen over heb gehad.
      Dat ik ermee doorga is dan ook geen keuze, ik vind het veel te leuk! En zeker als je ze deelt 😉
      We komen elkaar nog wel tegen: tot later!

       
      Reply
  4. Jeff

    Weer een prachtig verslag met de foto,s erbij .
    Als je dit leest ben je waarschijnlijk al off-line
    tijdelijk en nieuw fotomateriaal aan het
    verzamelen voor de aankomende blogs
    Ben benieuwd wat er gaat komen Robert
    gr Jeff

     
    Reply
    1. Blogger

      Ben er weer Jeff, maar moet nog even acclimatiseren 😉 Maar genoeg materiaal!
      Groet,
      Robert

       
      Reply
  5. Pingback: Zomerklaar – De wereld in pixels….

Leave Your Observation

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *