Hondon de los Frailes
Loading...
X

In de knop gebroken

“Hola Enrique! Leg je werk maar neer! Het is crisis: de opdracht wordt afgeblazen!”, riep de opzichter met de telefoon nog aan zijn oor. “Vale, vale” (= “Okay, Okay”), zei Enrique,  die net de wc-pot had geplaatst. “Maar ik moet nog wel even……” en Enrique deed wat hij nog even moest, dekte het af met een marmeren plaat en vertrok. Daarna keek niemand meer om naar de bouwplaats.Hondon de los FrailesDat was rond 2009. Inmiddels wordt wel weer geprobeerd om het perceel met de onafgemaakte gebouwen te verkopen, maar medio 2017 is dat nog steeds niet gelukt.

De foto’s zijn uit het kleine dorpje Hondon de los Frailes, maar dit gebeurde overal in Spanje. Op de campo, in de ‘urbanisaties’ en zelfs midden in de dorpen en steden.

Spanje is bezaaid met onafgemaakte bouwprojecten. Hier kan het je zomaar gebeuren dat je met huis en tuin in de schaduw wordt gezet van een nieuw appartementencomplex, dat niet wordt afgebouwd. En dan moet je verder met een groot gebouw naast je, dat ogenschijnlijk van niemand is en waarin alleen duiven en wat ongedierte wonen.

Las Lamparillas, Fortuna

 

 

Een project kan een villa zijn, een appartement of een complete urbanisatie. Bij de stad Fortuna staat van het laatste een voorbeeld. Het had het luxe oord  ‘Las Lamparillas’ moeten worden. Kleine olielampjes zijn dat, meen ik, en nu een lichtend voorbeeld van groteske verspilling.

 

 

Nieuwbouwruïnes Las LamparillasHet project is stopgezet met als resultaat een uitgestrekt bovengronds kerkhof van betonnen skeletten.

Las Lamparillas, Fortuna Van rechts naar links zie je de verschillende bouwstadia van de villa’s. Helemaal rechts staan alleen wat betonnen palen in de grond en naarmate je verder naar links gaat komen er dwarsbalken en constructies bij. En helemaal links, in de verte, zijn de villa’s klaar. Het dak ligt er op, maar ze zijn onbewoond.

De laatste foto is genomen vanaf de andere kant van de provinciale weg die langs de urbanisatie loopt. De urbanisatie is mislukt, maar er is geen geld om de restanten te verwijderen. Wordt de grond aan de overkant nu bouwrijp gemaakt om het hier opnieuw te proberen?

 

11 observations on “In de knop gebroken
  1. Blogger

   Dank je wel. En hiermee heb ik de ruïnes wel gehad. Deze inspireren niet echt, maar er staan er zoveel van. Overigens niet alleen uit de laatste crisis. Dit soort ruïnes vielen me begin tachtiger jaren al op in Spanje en in Portugal. Toch een achteloze omgang met het landschap, maar ook met de bewoners ervan.

    
   Reply
 1. Wim Kuyps

  Spanjaarden breken nooit een ruïne af. Als je op oude fundamenten terug wil bouwen krijg je sneller een nieuwe bouwvergunning.
  Veel huizen staan in verval omdat de erfgenamen niet bekend zijn. De notaris in Spanje heeft ook geen opzoekplicht bij erfenis zoals in België. De erfgenamen moeten zich zelf bekend maken.
  En veel projecten zitten onder bankbeslag…

   
  Reply
  1. Blogger

   Wat dat laatste betreft: kunnen de banken nog wat met al die fundamenten, of liggen ze er voor de eeuwigheid?

    
   Reply
    1. Blogger

     Dat verhaal wil ik ook nog eens oppakken, maar ik twijfel nog over waar die fabriek staat. Bij de ingang van Frailes staat ook een betonfabriek, maar die maakt vooral grote betonnen pijpen. Staat die van Nieves bovenin de bergen, als je uit Aspe komt? Misschien eens samen een kop koffie drinken op een terrasje in Nieves?

      
     Reply
 2. Bertie

  Het landloopt al langer leeg.
  Het niet afbreken van gebouwen werd ook in Griekenland gezien en, misschien in mindere mate, in Zuid-Frankrijk. Daar zagen we oude huizen soms verkrotten tot ze in elkaar vielen. Ook daar is leegloop maar de leegstand het is minder opvallend omdat er zoveel groen is, dat overwoekert alles genadig.
  Wat me bij jouw (mooie) foto’s opvalt is de droogte, woestijnachtig zelfs. Zo kun je de spookwoningen zien als ornamenten.

   
  Reply
  1. Blogger

   Hier inderdaad geen groen om het lelijke beton te overwoekeren, klimaat en bodem zijn daarvoor te droog. Maar ik zie dan toch liever de restanten van oude vervallen hoeven, dan van gebouwen in gestaakte aanbouw.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: