Loading...
X

Ingenieur Sala Sala en de Moorse toren

Hoe vaak zal ingenieur Sala Sala deze uitgesleten trappen van de hoogste, nog overeind staande, toren van het 12e eeuwse Moorse kasteel La Mola beklommen hebben, om van bovenaf te kunnen zien hoe de bouwwerkzaamheden aan de Santuario de Santa Maria Magdalena vorderden? De Santuario is een kerk, door hem ontworpen en gebouwd aan de voet van de burcht. Bovenop een heuvel aan de rand van het stadje Novelda in de huidige provincie Alicante.

Santuario de Santa Maria Magdalena, NoveldaIngenieur Don José Sala Sala werd geboren in Novelda en studeerde in Catalonië, waar op dat moment het Catalaanse Modernisme in de kunsten domineerde. Niet verwonderlijk dus dat zijn ontwerp van de buitenkant van deze kerk geheel in Catalaans Modernistische stijl is. De kerk werd gebouwd in drie fasen tussen 1918 en de oplevering in 1946.

Santuario de Santa Maria Magdalena, NoveldaWat hij opleverde wordt ook wel Gaudiaans genoemd

Santuario de Santa Maria Magdalena, Noveldavanwege de gelijkenissen met de Sagrada Familia van de grote meester Antoni Gaudí. De Barcelonese kathedraal waaraan al gebouwd werd, toen Gaudí in 1883 als hoofdontwerper en bouwopzichter de taken overnam van de oorspronkelijke architect, Francesc de Paular Villar. En die ook in een aantal fasen gebouwd is… wordt… en waarvan nog altijd geen opleverdatum bekend is.

Santuario de Santa Maria Magdalena, Novelda

 

 

 

Sala Sala had echter van begin tot eind alles in eigen hand en leverde in relatief korte tijd een mooi kerkje op, niet groot en overdadig, maar alles in een menselijke maat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inrichting van de kerk is erg traditioneel,

Santuario de Santa Maria Magdalena, Noveldamaar biedt ook plaats aan experimenten. De orgelspeler Iván Larrea bouwt er aan een orgel uit marmer. Een streekproduct natuurlijk en dat moet en mag gepromoot worden. Meer over dit kunstproject op Hondon Nieves Blogspot. Santuario de Santa Maria Magdalena, NoveldaTja….marmer….

Nog twee details van de buitenkant van de kerk

Santuario de Santa Maria Magdalena, Novelda

en een ‘afstandshot’. Want het is natuurlijk een unieke kerk en een markante plek. Dat laatste vonden de Moren ook al.

 

http://www.novelda.es/monumenten-en-musea/

 

 

 

 

 

 

4 observations on “Ingenieur Sala Sala en de Moorse toren

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: