Loading...
X

Kaiserwetter bij Schloß Evenburg

Huis Doorn, Mausoleum en Duitse Adelaar
Duitse adelaar in de tuin van Huis Doorn met op de achtergrond het mausoleum van Keizer Wilhelm II.

Afgelopen zondag was de tweede herfstdag van dit jaar, maar één met een strakblauwe lucht, warm en zomers. Kaiserwetter noemen ze dat nog altijd in Duitlsand, hoewel ze hier al heel lang zonder keizer doen, sinds Wilhelm II in 1918 na een verloren oorlog aftrad. Hij vroeg en kreeg asiel in Nederland, waar hij uiteindelijk zijn laatste rustplaats vond in een bescheiden mausoleum in de tuin van Huis Doorn op de Utrechtse Heuvelrug.

Maar eerlijk gezegd was hij niet de eerste die in mijn gedachten opkwam, toen ik voor de hoofdingang van Schloß Evenburg stond. Het waren de palm, die daar de voordeur flankeert, in combinatie met het witgepleisterde kasteel en het zonnige warme weer, die mijn gedachten mee terugnamen naar een deel van zuid Spanje, waar ik een aantal maanden van 2017 heb doorgebracht. Dichtbij de Palmeral van Elx, een aaneenschakeling van palmplantages waar honderdduizenden palmen groeien die over de hele wereld worden verkocht. Grote kans dat deze palm daar ook vandaan komt.

Verder is er niets Spaans aan dit kasteel. De oorsprong is zuiver…… Nederlands. Wij kregen de keizer, Duitsland kreeg dit kasteel; in omgekeerde volgorde en met wat eeuwen ertussen.
Het werd in de zeventiende eeuw gebouwd bij het plaatsje Loga, Landkreis Leer, in opdracht van de Nederlandse krijgsheer en baron Erhard von Ehrentreuter van Hofrieth – hoeveel Hollandser kan een naam klinken? – als geschenk voor zijn vrouw Eva. Vandaar de kasteelnaam Evenburg.

Zij rent nog iedere dag een rondje om het kasteel om haar dankbaarheid te betuigen.

Een mooie plek om een middagje door te brengen. Je kunt het kasteel van binnen bezichtigen en ook op je gemak wat rondstruinen door het park, waar de bomen nu prachtig beginnen te kleuren.

En voor wie al dat slenteren en bezichtigen te veel op inspanning lijken: het kasteel is ook met een glas en wat hapjes binnen handbereik te bewonderen vanaf een gezellig terras bij de poort ……

https://evenburg.landkreis-leer.de/

2 observations on “Kaiserwetter bij Schloß Evenburg

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: