Loading...
X

Kliekjes in zwart wit

Op grauwe winterdagen ga ik meestal wel met de camera op pad, maar dan vooral op verkenning. Om onderwerpen aan mijn lijstje toe te voegen, waar ik later wil terugkeren als de weersomstandigheden beter zijn. Let wel: het weer hoeft dan niet mooi te zijn, het gaat om de lichtomstandigheden. Laat het vooral regenen, stormen en bliksemen, juist! Want dan hebben de luchten de mooiste tekening.

Als ik terugkom van zo’n verkenning op een grauwsaaie somberdag, dan heb ik meestal maar een aantal foto’s gemaakt, die niet bepaald bijzonder zijn, maar waarvan een enkele toch de moeite waard is om er iets mee te doen. Maar ja, wat?  Zo houd ik dus wel eens wat restjes over, ‘kliekjes’ zo je wilt. En die ga ik in de komende tijd een beetje wegwerken, terwijl ik ook weer op pad ben om nieuwe series te maken.

Landgoed De Heerlijkheid Stoutenburg

Landgoed ‘De Heerlijkheid Stoutenburg’, ten oosten van Amersfoort. Een plek waar een ‘broedergemeenschap’ zetelt, die het landgoed op verschillende manieren inzet ter bevordering van het ecologisch bewustzijn. Overal groene wijsheid, zelfs uit hout gehakt in de bomen….

Landgoed 'De Heerlijkheid Stoutenburg', AmersfoortVan welke orde ze zijn ben ik even kwijt, maar in dit kasteel wonen ze. Een saai kasteel om te zien van buitenaf, maar binnen is het vast erg gezellig.

Hun landgoed staat open voor wandelaars en voor educatieve doeleinden. Of ik er nog terugkom, weet ik niet. Het natuurgebied was mooi voor natuurfotografen, veronderstel ik. Maar ik was op zoek naar geschiedenis en die trof ik weinig aan.

Kasteel Oldenaller, Putten

Kasteel Oldenaller in Putten daarentegen, zal ik zeker nog eens bezoeken. Dat staat aan de rand van een zwarte bladzijde in onze moderne geschiedenis. Het prachtige landgoed dat dit Kasteel omringt, grenst aan de brug waar in 1944 door het verzet op de Duitse Wehrmacht werd geschoten. Waarom ze dat deden is een raadsel, maar deze daad leidde in oktober van dat jaar tot een grootscheepse wraakactie, waarin de Duitsers honderden Putter mannen en jongens bijeendreven en deporteerden. De meeste mannen zijn nooit meer teruggekomen en dat maakte van Putten na de oorlog ‘Het dorp zonder vaders’.

Lantaarn bij de Essenburgh, Hierden

En dan nog een lantaarn, één van de vele langs de statige laan, die naar kasteel de Essenburgh in Hierden leidt. Langs de Hierdense beek, de plek waar de Barneman vandaan kwam voor hij de Harderwijker vissers de stuipen op het lijf joeg door de komst van Noorderstormen te verkondigen……..lees hiervoor nog maar eens de sage van de Barneman die ik alweer lang geleden heb geplaatst.

 

 

 

2 observations on “Kliekjes in zwart wit
 1. Jeff

  Die kliekjes zijn wel pittige zwart-wit foto,s Robert. Wat zal de zelfde foto,s er anders uitzien bij betere weersomstandigheden.
  Afijn je kan weer wat van het lijstje afstrepen .
  gr Jeff

   
  Reply
  1. robert

   Kliekjes bewaar je toch alleen als ze lekker zijn? En we zullen zien of het voedzame maaltjes worden bij beter weer.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: