Loading...
X

KMK# Mekka

“Mijnheer, kunt u mij aanwijzen waar het westen ligt?” vroeg een Afghaanse tolk mij in onberispelijk Engels. Ik checkte het kompas op mijn smartphone en wees naar rechts. Hij zocht daar een stil hoekje in de ruimte, stapte uit zijn schoenen, rolde een mat uit, knielde daarop naar het westen en begon te bidden… Toen realiseerde ik mij dat hij eigenlijk Mekka zocht en niet het westen. En dat ligt zuidoostelijk vanuit hier!  Ik heb het maar zo gelaten.  Uiteindelijk is de wereld rond en zal zijn gebed – zij het verlaat – toch wel in Mekka aankomen.

13 observations on “KMK# Mekka
 1. rob alberts

  De opmerking dat de wereld rond is vind ik wel heel toepasselijk.

  Ik kreeg ooit het verhaal dat in Indonesië er een slecht kompas is gebruikt bij het bouwen van Moskeeën. Hierdoor zou het bidden naar Mekka net haar doel voorbij schieten ….

  Mijn Afghaanse dochter draagt nu een dubbel hoofddoekje. Negen jaar en zich aan het voorbereiden op Ramadan.

  Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik zonder God en/of gebod door het leven ga op onze ronde bol.

  Vredelievende groet,

   
  Reply
  1. Robert

   Je zou ook in een platte aarde kunnen geloven, dat kent maar één gebod: ga niet op het randje staan 😉

    
   Reply
  1. Robert

   Kan best, maar daar zat een dak tussen en dat spoelde gewoon via de dakgoot en de regenpijp in het grondwater, richting China denk ik? 😉

    
   Reply
  1. Robert

   Klopt! In het bijzijn van een andere tolk, die twijfelde over de juistheid van de gebedsrichting. Terwijl de man die ik beschreef in gebed was, liet ik hem zien waar Nederland lag t.o.v. Mekka. Hij was opgelucht dat hij het middaggebed had overgeslagen en blij dat hij wist in welke richting hij die avond, op de locatie waar hij heengebracht zou worden – ik meen de Harskamp, op de Veluwe – moest bidden. Dat de aarde rond was en een gebed ook rond kan gaan, speelde tijdens dat gesprek al in mijn gedachten. Alleen had ik niet het gevoel, dat deze relativering bij de man in goede aarde zou vallen. En daarbij, op de Veluwe is ook veel christelijk gebedsverkeer en dat kan tot verstoring leiden natuurlijk!

    
   Reply
 2. Geert Nijmolen

  Wat zijn je overwegingen om een post van je blog wel of niet ook op Facebook te zetten? Ik zat te wachten om daar een like te zetten. I.p.v. deze blogkrochten… 😉

   
  Reply
  1. Robert

   Shit: ik ziet nu dat je reactie bij een ander blog hoort 🙂 Nieuwe poging dan: Ik klooi wat met het schrijven van teksten, maar wil dat niet op FB te zetten, omdat dat een groot deel van mijn FB-vrienden niet interesseert. En er is een zeker PVV-gehalte onder mijn FB-vrienden en ik heb geen zin in denigrerende opmerkingen als reactie op teksten als deze (die uiteindelijk voortkomen uit mijn werk in Ter Apel).

    
   Reply
 3. Geert Nijmolen

  Ja, social media is helaas niet het walhalla gebleken wat we er 10-15 jaar geleden van verwachten. Sommige communities daargelaten, zoals Goodreads.

  Ik zal in ieder geval je blijven bezoeken in De Blogkrocht. 🙂

   
  Reply
 4. Geert Nijmolen

  Duidelijk verhaal. Ook al was het dan een reactie op de ‘verkeerde’ post… 😀

   
  Reply
  1. Robert

   Nee, niet nog meer verwarring stichten 🙂 Ik heb mijn antwoord aangepast op jouw reactie op deze post,…die andere heb ik verwijderd 😉 En ja, sociale media, internet,…veel verwachtingen zijn niet ingelost vrees ik. We zijn er met z’n allen gemiddeld niet ontwikkelder van geworden.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *