Kop van ’t Ende
2 december 2015
De haven van Elburg – geen natuurlijke haven, maar in 1443 gegraven – stond tot 1956 in verbinding met de Zuiderzee, of….nu ja, wat daar nog van over was na de aanleg van de Afsluitdijk.
Een anderhalve kilometer lang kanaal, gegraven tussen twee strekdammen, verbond de haven met het open water. Tot deze verbinding in 1956 werd afgesneden door de dijk, die dwars door beide dammen heenloopt en de aanleg van Oostelijk Flevoland mogelijk maakte.
Sindsdien liggen de beide havenhoofden, ook wel de Kop van ’t Ende genoemd, nog altijd op anderhalve kilometer van de haven van Elburg, maar officieel behoren zij niet meer tot Elburg. Het gebied waarop ze liggen maakt nu deel uit van de gemeente Dronten, Flevoland.
Lichtpunt op één van de havenhoofden. Een petroleumlamp die elke avond werd aangestoken door de havenmeester om de schepen veilig naar de haven te leiden. Was geen ideale verlichting, want bij ruige weersomstandigheden wilde de vlam nogal eens doven. En wat dan kan gebeuren kun je nalezen in mijn blog over de vuurtorenwachter van Hyllekrog.
Hij is later dan ook vervangen door een ‘automatische’ gaslamp. Maar nu er toch geen schepen meer naar Elburg geleid hoeven worden voldoet zo’n nostalgisch olielampje prima en kan de hemel dreigen met donkere wolken wat hij wil. De lamp wordt alleen nog bij bijzondere gelegenheden aangestoken.
Het ‘Kop van ’t Ende’ is nu een mooi uitzichtpunt over het landschap van de polder. In plaats van de zeewind wat hier ooit waaide, voel je hier nu de vlakke polderwind en deze kan ook koud en guur zijn.
Ik heb deze ‘Kop’ afgelopen voorjaar bewonderd, op een mooie voorjaarszondag. Toen brandde er geen lichtje. Het lijkt mij een bijzonder gezicht als het lichtje brandt…
Als je dat lampje wil zien branden, moet je hiervoor een verzoek ‘Om Belichting in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur’ indienen bij de Elburger raad van Burgemeester en wethouders. Die moet vervolgens een voorstel formuleren in het tweejaarlijks te houden interregionaal overleg met de gemeente Dronten. Pas als daar bij meerderheid van stemmen besloten wordt om de lamp te ontsteken, moet de havenmeester hiertoe opdracht krijgen. Echter, die valt niet onder het gezag van de gemeente Dronten en de gemeente Elburg mag niets beslissen omtrent het voeren van verlichting op de strekdammen. Tja, Arend-Jan, dat kan nog ingewikkeld worden….zo’n lampje laten branden 😉
Wat een hoop heisa om een vlammetje…
Van mijn woonplaats (Olst in Overijssel) naar Elburg fietsen (plusminus 30 km.) en dan een luciferdoosje meenemen en met een luciferstokje een vlammetje te strijken aan het luciferdoosje om het lampje te doen branden is goedkoper. Geeft mij ook nog een mooi fietstochtje.
Dat dit door de politieke molen door moet… Ik heb het niet zo meer op de politiek!
Je hebt gelijk: gewoon de fik erin! Is het allermakkelijkst!
Hahaha tja de fik er in, wat een gedoe ,gewoon burgerlijke ongehoorzaamheid !
Dus Arend-Jan !!!!ga, 🙂
Interesante wetenschap weer met de zuiderzee toen der tijd.
Fotografisch weer mooi vastgelegd.
gr Jeff
🙂 Dank Jeff! Ik ga er nog eens goed ‘induiken’, in die Zuiderzee.
Blijft een fascinerend onderwerp en je kunt het ook goed droog houden.
Groet,
Robert