Loading...
X

Kraamkamer

Zo ben ik weer terug  aan de dijk waar ik deze serie begon. Voor Urk bij de Ketelbrug, waar achter de dijk hard gewerkt wordt aan het opbouwen van die ernorme windturbines.

86 windturbines moeten er uiteindelijk komen. In het water en op het land tussen Urk en Lemmer. Ik hoor het gemekker al over dat ze zo lelijk zijn en inefficiënt. Dat is klagen over horizonvervuiling en slecht management. Het eerste heeft geen ernstige gevolgen voor het milieu op de lange termijn. Je went eraan of je went er niet aan, maar je loopt er geen enge ziekten aan op en het draagt niet bij aan de opwarming van de aarde. Het tweede is een kwestie van goed organiseren. Misschien moet je dat ook niet aan de ‘markt’ overlaten. De wind is van ons allemaal en in feite een natuurlijke nutsvoorziening. Net als de zon. Breng de winning van energie daaruit en het beheer en de exploitatie daarvan gewoon weer terug in handen van de echte belanghebbenden: de samenleving wereldwijd.

Ketelbrug, Windpark Noordoostpolder

2 observations on “Kraamkamer
 1. Jeff

  86 windmolens maar lief,enorme groot de elementen als je ze op de dijk
  ziet liggen.Zo als je zegt een nutsvoorziening en beter niet zoals het nu
  gaat commercieel.Zal fotogeniek zijn, denk ik, als alles er staat.
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Of het echt fotogeniek is vraag ik me af, Jeff. Ik heb het voorbeeld ervan op een paar kilometer van mijn huis en daar heb je al ’teenenander van gezien. Maar om nu Urk te zien met op de achtergrond alleen maar die grote turbines; vind ik niet echt een verbetering. Maar….de energie moet schoner!
   Groet,
   Robert

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *