Contaminacion de Pantano de Elche
Loading...
X

Laat niet als dank….

 

 

 

 

Ik ken het rijmpje nog wel, waarmee de ANWB de vervuiling van recreatiegebieden wilde tegengaan. Maar die prachtige posters uit de jaren twintig van de vorige eeuw zijn nog van ver voor mijn tijd.

Het is precies wat het bord op de bovenste foto vraagt: een verzoek om dit gebied niet te vervuilen, eindigend met een vriendelijk “bedankt!” Nog altijd nodig dus om mensen erop te wijzen, dat ze hun omgeving schoon moeten houden en dan zijn we bijna honderd jaar verder….

Het verzoek lijkt hier te werken, maar op beperkte schaal, want alleen de vijf vierkante meter rondom de wortels van de boom waaraan het bord hangt zijn schoon gelaten.

 

 

 

 

 

Terwijl in het tegenovergelegen bosje

Vervuiling Pantano de Elche

ligt het vuil hoog opgestapeld. Langs het water van de Vinalopó, dat een kilometer terug een vrije val heeft gemaakt vanaf het Pantano van Elche en hier fris klaterend verder naar beneden stroomt.

Contaminacion de Pantano de Elche En naarmate je dichter bij het stuwmeer komt, bergopwaarts, langs het rotspad dat naar het Pantano loopt,

Vervuiling de Pantano de Elcheneemt de vervuiling toe……en toe…

Niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen voor het gebied. Ook de overheid niet, die hier al jaren geleden trots een bord heeft neergezet, waarop staat dat er hard gewerkt wordt aan de afwatering van het stuwmeer.

Die werkzaamheden zijn waarschijnlijk al lang afgerond, maar het bord is blijven staan. En niemand kijkt meer om naar de staat van het omliggende gebied, zolang het water maar blijft stromen….

Een prachtig gebied in het binnenland van de Costa Blanca. Één van de vele bezienswaardigheden hier in het zuiden, maar bijna allemaal hebben ze te kampen met een slechte bereikbaarheid, vervuiling en gebrek aan onderhoud. Terwijl dit locaties zijn waarmee de regio ook een heel ander publiek kan trekken dan de strandtoeristen waarmee de kust iedere zomer volstroomt. En het hele jaar door…..

 

 

 

 

10 observations on “Laat niet als dank….
 1. Bertie

  Eeuwig zonde, zo erg. Zoiets moois zo te bederven want dat doet het.
  De oude prent is voor mij nieuw -al ken ik het rijmpje- maar het hielp niet voldoende. Te weinig onderhoud speelt misschien mee als oorzaak, eerder denk ik aan de mentaliteit van mensen die het woord ‘wegwerp-‘ letterlijk interpreteren. Pure gemakzucht want ze doen het ook als er afvalbakken staan.
  Niet alleen jeugd, zie ook de volwassen wielrenners die onderweg hun flesjes leegdrinken en achteloos wegkieperen. Al zie ik die niet zo gauw rondrijden in dit deel van de Costa Blanca.☻
  Het is een internationaal probleem, we zagen het op veel plaatsen. Althans in West-Europa.

   
  Reply
  1. Blogger

   Op deze plek is het extreem, maar helaas ook wel tekenend voor het Spanje dat ik tot nu toe gezien heb. Langs dat pad is gewoon een illegale vuilstort. De eerste keer dat ik er kwam, reed me een aannemer met een leeg karretje tegemoet. Toen ik op dit punt kwam realiseerde ik me wat hij hier gedaan had. Misschien om vuilstortbelasting te ontduiken, gemakzucht…geen idee. Maar in de toeristensteden langs de kust zie je elke dag op veel plekken mensen met bezems en blikken de openbare ruimte schoonhouden. Verborgen werkloosheid volgens mij, maar het blijft daar wel schoon. Landinwaarts hebben ze daar geen geld voor en zie je overal langs de weg en vooral bij de stoplichten enorme hoeveelheden afval langs de weg liggen. Achteloos weggeworpen……Maar ja, als je in een land woont waar leegstaande huizen niet worden opgeknapt of opgeruimd en nieuwbouwprojecten niet worden afgemaakt en als karkassen blijven staan, war je je afval in een container aan het einde van de straat moet dumpen die meestal net even te vol raakt, waardoor de straat permanent bezaaid ligt met afval. Wat het kan je dan die openbare ruimte nog schelen?

    
   Reply
    1. Blogger

     Iedere politicus die hier nieuw aan het roer komt gooit eerst het beleid van zijn voorganger op de stort. Waar zagen we dat onlangs ook…? Ik vrees dat dat niet gaat helpen….

      
     Reply
 2. Emmy

  Inderdaad diep triest! Wij hebben onze kinderen geprobeerd milieubewust op te voeden en toen er van de week een Spaanse ober een flesje bier opende en de dop daarna achteloos op de grond gooide, zei mijn kleinzoon “dat is raar, hij gooit die dop zomaar op de grond”,… bewustwording schijnt dus toch gewoon thuis te beginnen ?

   
  Reply
  1. Blogger

   Dat denk ik ook en anders moet ie je door de andere volwassenen in je omgeving worden bijgebracht. Maar toch rijmt het niet met de moedertjes die ik in de beide Hondons zie, die dagelijks in bloemetjesjurk en op pantoffels de straat opgaan en de rejas (traliehekwerken voor de ramen) schoonmaken, de stoep voor hun huis vegen en zelfs de straat waaraan ze wonen schrobben als daar viezigheid ligt. Hebben ze hun kinderen nooit uitgelegd waarom ze dat doen?

    
   Reply
 3. Matroos Beek

  Wat ontzettend jammer… De boel moet eens grondig opgeruimd worden. Mensen zijn niet snel geneigd om een propere plaats te bevuilen, maar eens het een stort is geworden… tja, dan storten ze gewoon vrolijk verder…

   
  Reply
 4. A3ana

  Zelfs de greppel langs de weg van Nieves naar Frailes ligt vol met afval. Dat viel me van de week op, schandalig.

   
  Reply
  1. Blogger

   Veel zwerfvuil overal. Vaak ook door de overvolle containers langs de weg en de eeuwige wind die hier staat.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: