Loading...
X

Land loopt onder

Stille Kern, Horsterwold ZeewoldeEn misschien wel terecht.

Stille Kern, Horsterwold ZeewoldeHet is het Horsterwold, Zeewolde. Ooit de Zuiderzee en die lijkt iedere winter weer heel voorzichtig terug te nemen wat haar toekomt.

Stille Kern, Horsterwold ZeewoldeDe Stille Kern, een deel daarvan, is weer één grote watermassa. Het is er wat koud voor, hier en daar ligt zelfs ijs, toch lijkt het soms net Louisiana. Voelt ook bluesy, maar gelukkig te koud voor krokodillen.

Stille Kern, Horsterwold ZeewoldeVoor sommigen geen bezwaar, die laten zich door nattigheid niet van een wandeling weerhouden, zie twee foto’s terug.  Dat geldt overigens niet voor deze meneer. Die heeft zojuist zijn schoenen getest, zijn broekspijpen opgetrokken en was er klaar voor. Maar buiten beeld staat mevrouw en die wil de expeditie niet aan. Tja, dan houdt het echt op.

6 observations on “Land loopt onder
 1. Rob Alberts

  Het gerenoveerde Oosterpark staat voor een deel ook blank. Hans Kaljee zegt; “Nu wordt het bidden voor mooi weer. Het zat ons ook niet mee, met die natte winter, waarin het maar niet of nauwelijks wilde vriezen. Was dat wel gebeurd, dan waren de problemen al veel minder geweest. Geef ons een paar lekkere droge weken, met een beetje wind, en de problemen van het Oosterpark zijn opgelost.”

  Of dat voor het Horsterwold ook helpt, dat bidden, weet ik niet ….

  Droge groet,

   
  Reply
  1. Blogger

   Bidden zal vast helpen, als je er voldoende in gelooft 😉 Maar het Horsterwold gaat gewoon zijn gang. Die nattigheid hoort bij het natuurlijke verloop in dit gebied. Ze noemen het ook wel een ‘oerbos’, meen ik, waarin een beetje de situatie is gecreëerd waarin dit gebied verkeerde voordat ergens in de dertiende eeuw door een grote overstroming de Zuiderzee ontstond. Als het in de komende periode weer wat droger wordt, trekt het water weg en laat ook allerlei prachtige dingen achter. Niets aan de hand dus, dit is zoals het hoort. En heerlijk als je waterdichte wandelschoenen hebt. Je komt bijna niemand tegen als je daar nu gaat wandelen….je bent er alleen met de koniks.

    
   Reply
 2. Jeff

  Is de nieuwe trend,net als bij Staatsbosbeheer b.v kennermerduinen waar een stuk duin is weg gehaald zodat bij storm het
  zeewater naar binnen kan stromen.Trek weer oorspronkelijke dier en plantsoorten aan en verstuiving zand ect De natuur
  zijn gang zoveel mogelijk laten gaan Zo ook Horsterwold vermoed ik.In iedergeval het bos zowat voor je alleen met laarzen
  Gaaf z/w fotowerk bij het verslag

   
  Reply
  1. Blogger

   M’n wandelschoenen zijn waterdicht, dus ik hoef gelukkig niet met laarzen te lopen. Inderdaad is deels het beleid om de natuur zijn gang te laten gaan, maar anderzijds zie je ook grote stukken bos die voor houtproductie bestemd zijn en toen het vroor hielden de boswachters het laagstaande water ijsvrij (door er lekker met hun ranch rover doorheen te scheuren) voor de koniks en ander wild. En in deze periode valt me op, dat veel hoog groeiend gewas als riet en grassen zijn verwijderd. Waarschijnlijk om de vogels betere broedlocaties te bieden. De natuur gaat een beetje zijn gang en wordt voor een deel geholpen 😉
   Groet,
   Robert

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *