Loading...
X

Manoeuvreren met een stikstofbom

Hoogbouw is in deze regio een betrekkelijke zeldzaamheid. Toch is er in Papenburg één bedrijf dat jaarlijks twee, en in de toekomst zelfs drie, hoogbouwprojecten aflevert, die de hele wereld over gaan:

de Meyer Werft in Papenburg. Vanaf dit jaar zullen ze drie cruiseschepen per jaar afleveren. En ieder Cruiseschip dat de overdekte werf verlaat,

ligt daarna nog enkele weken in het water achter de Ems. Dan wordt het interne deel van het schip afgemaakt, vinden er nog wat schilderwerkzaamheden plaats en is het meteen een bezienswaardigheid, waar velen uit de omgeving op afkomen en enkele plaatselijke worstenbraders, patatbakkers en souvenirverkopers een prettige broodwinning aan hebben.

Dit jaar heb ik twee schepen gezien, hoewel ik er geen gewoonte van maak om alle schepen te bekijken. De bouw van dit soort joekels is natuurlijk intrigerend en kun je op afspraak komen bekijken. Wat mij vooral boeit is het gegeven dat ze hier gebouwd worden op ruim dertig kilometer afstand van zee. Oftewel, als ze er in Papenburg mee klaar zijn, begint een ander complex project: de tocht naar zee over de Ems.

Niet op eigen kracht, maar voortbewogen door sleep- en duwboten begint de eerste uitdaging ongeveer hier. Dit is een verplaatsbare sluis, die ligt in een doorgang tussen de Ems en de Meyer-werf en wordt verwijderd als de Cruise-schepen toegang moeten hebben tot de rivier. Eenmaal op de Ems volgt een lange tocht naar de Dollard, die duurt tot diep in de nacht, omdat de verplaatsing van zo’n kolos erg langzaam gaat en veel impact heeft op het plaatselijke verkeer. Bruggen moeten open blijven, obstakels worden verwijderd….afijn, kijk maar eens naar de samenvatting van zo’n project, zoals de Meyer Werft die bij ieder afgeleverd schip met steeds hetzelfde National Geographic-achtige muziekje op Youtube zet.

Cruiseschepen behoren tot de categorie stikstofbommen, heb ik begrepen, en het al trekkend en duwend manoeuvreren met dergelijke CO2-reuzen is een kunst die ze in Papenburg al vanaf de turfwinning beheersen en bij de Meyer Werft tot in de perfectie hebben uitgewerkt.

5 observations on “Manoeuvreren met een stikstofbom
  1. Matroos Beek

    Boeiend. De foto’s, het filmpje.
    Inderdaad héél grote stikstofbommen… drijvende decadentie voor mensen met geld die niet eens van varen houden – wel van kunststofluxe en kitsch.

     
    Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *