Loading...
X

Middelpunten van Nederland

Als we onszelf even uitschakelen en er vanuit gaan dat er andere middelpunten in Nederland zijn dan wij zelf…..bijvoorbeeld geografische middelpunten. Dan loop je er al meteen tegenaan dat de Wikipedia dit afdoet als een ‘begrip zonder definities’.

Tja en als die niet scherp zijn geformuleerd, dan zullen al snel meerdere gemeenten roepen dat zij het  ‘geografisch middelpunt van Nederland’ binnen hun grenzen hebben.

middelpunten van Nederland: Zeewolde

Ik kwam daarop na een wandeling door die mooie gemeente waar ik woon, Zeewolde. Een dorp dat ook voorzichtig meent een geografisch middelpunt van Nederland in zijn midden te hebben. Maar ook weer niet heel serieus, een beetje laf zelfs, want de markering van de plek is een stuk kinderspeelgoed op een camping. Vermoedelijk om serieuze bezwaren tegen de claim onmiddellijk te neutraliseren door te zeggen: “…..ach, dat doen we voor de kinderen.”

 

middelpunten_01

 

 

Putten echter, tegenover Zeewolde gelegen aan de overkant van het Veluwemeer, heeft het serieuzer aangepakt. Dat heeft per computer laten berekenen, dat een plek in de Putter bossen aan de Peppelerweg het zwaartepunt van Nederland is. Niet middelpunt dus, maar zwaartepunt. Precies op die plek heeft men een ring geplaatst. Als Nederland aan die ring zou worden opgetild, zit er evenveel land aan alle kanten van de ring en zou het hangend in de lucht perfect in balans blijven.

 

Middelpunt Zwaartepunt Putten

 

Middelpunt Lunteren

En dan is Lunteren er natuurlijk nog. Ook een Veluwse gemeente, hartje Biblebelt, hoe kan het anders. En bekend om de grote zwerfkei die op de Lindeboomsberg ligt. Volgens de Lunterse VVV het middelpunt van Nederland.

Ooit stonden op deze plek drie grote ‘kalenderstenen’ of ‘zonnewendestenen‘, gericht op de plaatsen waar op de langste en op de kortste dag de zon opkomt. Destijds zou er ten noorden, zuiden, oosten en westen van de stenen evenveel Nederlands land gelegen hebben. Maar daarna kwamen er oorlogen en werden de landsgrenzen tussen Nederland, Duitsland en België verschoven, de Wadden gingen wandelen, Groningen werd leeggepompt, de Flevopolder droog gelegd., Nee, ik denk niet dat dit nog een zuiver middelpunt is.

 

 

Dan rest er nog één serieuze kandidaat, maar die lijkt ook op oude lauweren te rusten. Amersfoort, de Onze Lieve Vrouwetoren – trouwens ook een kerk die stuk is, stom!, geheel over het hoofd gezien in mijn blog over ‘stukke’ kerken, maar dit terzijde. De Onze Lieve Vrouwe  is lange tijd voor de topografie het geografische middelpunt geweest en niet te vergeten: het kadastraal middelpunt van Nederland. Oftewel: het nulpunt van de Rijksdriehoekscoördinaten….zucht….totdat het volgens de wikipedia in 1970 verplaatst werd naar……

 

 

 

En dat vertellen ze er dan weer niet bij he? Terwijl ze – Wikipedia weer – de spits van de Onze Lieve Vrouwe in Amersfoort – ook wel Lange Jan genoemd, een vroege shemale? – in een ander lemma nog altijd het nulpunt van het huidige Rijksdriehoekscoördinatenstelsel noemen. Wel, niet? Doe maar wél dan, ik gun het Amersfoort.
Ik geef nog wel een extra vrijwillige bijdrage aan de Wikipedia om het te bevestigen.

 

Onze Lieve Vrouwe, Amersfoort

10 observations on “Middelpunten van Nederland
 1. Arend-Jan

  “het nulpunt van de Rijksdriehoekscoördinaten….zucht…totdat het volgens de wikipedia in 1970 verplaatst werd naar……”

  Tijdens mijn landmeteropleiding werd mij bijgebracht, dat het op de X-as 155 km. naar de Noordzee en op de Y-as 463 km. richting Frankrijk is opgeschoven. Het nulpunt ligt ergens bij Parijs. Vive la France…

  Zie voor meer Rijksdriehoeksstelsel; http://www.kadaster.nl/web/Themas/Registraties/Rijksdriehoeksmeting/Rijksdriehoeksstelsel.htm

   
  Reply
  1. Blogger

   Trots op mijn lezers! Iedere blog word ik weer wat wijzer, dank je AJ 😉 Geen nulpunt meer in Nederland dus, maar in het land van Hollande…Frankrijk dus.
   Daarmee boor je de Wikipedia een extra bijdrage door de neus – ja, ja, en nu wil jij’m wel natuurlijk, maar die krijg je nie!
   Vlakbij de Lange Jan, misschien wel op het huidige middelpunt, hebben ze lekkere Vlaamse frites….denk dat ik die bijdrage daar maar aan uitgeef.

    
   Reply
   1. Arend-Jan

    Nou…, bedankt hoor. Geef ik je een keer wijsheid, dan ga jij het zelf ervan nemen. Wat voor een saus neem je erbij?
    Geniet ervan en denk met smaak aan mijn inbreng voor jouw wijsheid. Eet smakelijk…

     
    Reply
    1. Blogger

     Wie echte wijsheid deelt hecht geen belang meer aan materiële zaken.
     Maar het duurt nog even voor ik die fase bereikt heb, dus een patatje met een lekkere romige mayonaise is dan natuurlijk niet te versmaden 🙂

      
     Reply
 2. Jeff

  Allemaal interesant,vooral de ring waar het zwaarte punt is.Mijn fantasie sloeg een
  beetje op hol,Als het mogelijk was om Nederland omhoog te trekken dan is
  het aantrekkelijk om in de wintermaanden Nederland even in b.v Spanje te
  parkeren, om te overwinteren,maar denk dat het bij patat blijft Robert 🙂
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Gelukkig hebben we hier ook nog wel wat tapas barretjes…..maar die fantasie van je, met dit weer……..heel begrijpelijk!

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *