Loading...
X

Noorbeek, de strijd om een colletje

Bevrijdingsmonument Noorbeek

Bevrijdingsmonument Noorbeek, met tekstNoorbeek. Eén van de zuidelijkst gelegen gemeenten van Nederland, grenzend aan de Belgische Voerstreek. Daarom ook de eerste Nederlandse gemeente die werd bevrijd door geallieerde troepen op 12 september 1944. Een groot deel van Nederland moest daar toen nog een hongerwinter lang op wachten.

Ter gelegenheid van het 25 jarige jubileumjaar van die bevrijding werd in 1969 dit bevrijdingsmonument onthuld door de toenmalige koningin Juliana.

Het verbeeldt een vlucht vogels die vanuit het zuiden de boodschap van de bevrijding komen verkondigen. Het is een beeld van de Limburgse beeldhouwer Sjef Eijmael (1921 – 2007).

 

 

Noorbeek

 

 

Noorbeek werd voor korte tijd een ondersteuningspunt voor de geallieerden. Zo werd in dit pand het ’38e signal battalion’ gehuisvest tussen december 1944 en januari 1945. Verantwoordelijk voor de radiocommunicatie van de oprukkende geallieerde strijdkrachten, doet de naam me vermoeden. Ze hebben er kort gezeten, maar de relatie met de Noorbeekse bevolking was een warme. Zo is te zien op de website met het ‘dagboek van Mariëtte Poësie’ – ik zou denken het poëzie-album van Mariëtte, maar ik ben niet van Noorbeek – waar de bataljonleden soms met foto hun poëtische groeten en adressen achterlaten.

 

 

 

 

 

 

Noorbeek, blik op het zuiden

Een blik op Noorbeek en de achterliggende Voerstreek, waarbij goed is te zien dat het bovenop een uitloper van de Ardennen ligt. Een ‘colletje’ dat vast de nodige strijd heeft opgeleverd en dat door een bijna constante stroom wielrenners, ook buiten het seizoen, nog altijd met veel strijd genomen wordt. Zowel vanuit noordelijke als uit zuidelijke richting.

Noorbeek, Sint Brigidakerk met wielrennersAanstaande zondag komen ze in ieder geval weer eens in een officiële setting langs. In de Amstel Gold Race. Ik verwacht vanuit deze richting, vanuit het noordwestelijk gelegen Sint Geertruid. Na een lange rechte afdaling en een kort venijnig klimmetje na de bocht kunnen ze even op adem komen onder de meiboom van de Sint Brigidakerk. Dan een paar slagen trappen en ze zijn Noorbeek weer uit. Zitten ze op het Hoogcruts…..en dan weer dalen, klimmen, dalen, klimmen en keren….. dat is fietsen in Limburg.

2 observations on “Noorbeek, de strijd om een colletje
  1. Jeff

    Noorbeek als eerste bevrijdt en de rest van het land pas in mei 9 mnd later.
    Nu is deze streek het mekka van de wielrennerssport en het lijkt of de achterste
    wielrenner Jezus hoort roepen zich achterom kijken waar Hij zich bevindt.
    Mooi fotografeergebied.trouwens,zo aan jou foto,s te zien Robert.
    Leuk verslag met het oog op 5 mei
    gr Jeff

     
    Reply
    1. Blogger

      Haha hij hangt daar wel ergens! Ik hoorde ook de pastoor roepen, vanaf de hooggelegen begraafplaats: ”t Is de Dood of de Gladiolen!’, misschien reageerde hij daar wel op. Ik denk dat hij na dat klimmetje ook even bijna dood was 🙂
      Prachtig gebied Jeff, wat mij betreft het mooiste dat we hebben.
      Ga er vanmiddag voor de verandering eens goed voor zitten en bekijk de Amstel Gold Race.
      Daarna wil je er meteen naartoe!

       
      Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: