Loading...
X

NOP-west

Ketelbrug rechts op de foto

Vlak bij de westkust van de Noordoostpolder, met je neus naar het zuiden en aan je rechterhand de Ketelbrug, kijk je uit over het Ketelmeer. Een randmeer, aangelegd omdat de aanleg van de Noordoostpolder had geleerd dat je niet ongestraft nieuw land tegen oud land aan kunt leggen. Dat brengt de waterhuishouding op het oude land van slag. Het grondwater zal naar het lager gelegen nieuwe land stromen, waardoor de grond op het oude land verdroogt en inklinkt met veel ongewenste gevolgen. Laat je tussen het nieuwe en oude land een strook water water, zoals bij de aanleg van de Flevopolder door middel van randmeren is gebeurd, dan zijn die problemen er niet. Dan hebben ‘oud’ en ‘nieuw’ gewoon hun eigen waterhuishouding. Het Ketelmeer ligt tussen de ‘oude’ Noordoostpolder en de nieuwere Flevopolder. Andere randmeren zijn: Veluwemeer, Drontermeer, Nijkerkernauw, Wolderwijd, Gooimeer en zo voort.

 

Van onder de Ketelbrug

Onder de Ketelbrug ligt de grens tussen het Ketelmeer en het IJsselmeer. De blik is hier nog gericht op het Ketelmeer. Vernoemd naar de ‘Ketel’, zoals in de middeleeuwen de IJsselmond werd genoemd, die nu bij Kampen ligt en dat zal toen ook zo geweest zijn,.Links de Ketelbrug

Met de neus naar het zuiden en links de Ketelbrug kijk je uit over het IJsselmeer. En vanaf deze plek, maar eigenlijk achter de dijk, wilde ik aan deze blog beginnen. Maar het weer en het water waren te mooi, dus deel 1 begint gewoon met weer, wind en water. What’s new? En ook de volgende blog kom ik niet tot de kern. Ik rijd eerst nog de westkust van de Noordoostpolder af.

4 observations on “NOP-west
 1. Jeff

  Het zijn alsware grote bakken water met waterranden de polders,als
  ik het goed begrijp.Prachtige pittige sepia fotografie
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Eilanden omringd door water, tenminste: dat geldt voor die polder waar ik woon. Dank voor je compliment! De foto’s lijken sepia, maar zijn dat niet. Komt waarschijnlijk door de lichtval en de weerkaatsing in het bruine water en natuurlijk de onderbelichting omdat ik tegen de zon in fotografeer.

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: