Loading...
X

Oldenaller: schuldig landschap?

Kasteel Oldenaller, PuttenAlweer een tijdje geleden plaatste ik deze sinistere opname van een kasteel op een historisch beladen plaats.

Een plek bij Putten op nog geen vijfhonderd meter afstand van de brug waar een aanslag op de Duitsers in september 1944 leidde tot een wraakactie van de bezetter, die het overgrote deel van de Putter mannen in die dagen het leven heeft gekost. Putten werd zo ‘het dorp zonder vaders’.

 

Monument september 1944, Putten, bij brug

 

 

 

 

Maar het kasteel en het landgoed eromheen verdienen beter, zij konden hier niets aan doen natuurlijk en hadden geen schuld aan deze onfortuinlijke verzetsactie, noch aan de Duitse represailles. Ook zij waren slachtoffer van de willekeur van de geschiedenis. Aanvankelijk was dan ook mijn gedachte dat dit geen ‘schuldig landschap’ kan zijn, zoals de Amersfoortse kunstenaar Armando het gebied rondom Kamp Amersfoort beschreef.

Vooral toen ik zag dat de triestheid die het landgoed de afgelopen winter uitstraalde weer geweken is. De lente laat zich zien, doet zich voelen en haalt iedere zweem van historische beladenheid van het landgoed weg.

 

Kasteel Oldenaller, Putten, narcissen in april 2015

Te beginnen dus met de kleurrijkste foto. De bomen zijn nog kaal, maar de narcissen leiden je blik mooi de foto in. Wandelaars begeven zich op het landgoed om te genieten van de natuur en het weer en bekommeren zich niet om zaken die zich in het verleden in de omgeving hebben afgespeeld.

Dit landschap, onschuldig of niet,  heeft al veel meegemaakt. De boerderij die er stond, boerderij Aller, werd al vermeld in 1313. Een jaartal dat voor sommigen weinig goeds voorspelt, maar het werd toen alleen maar vermeld en bestond waarschijnlijk nog langer.  Uit die periode is niets zichtbaars meer over. Hoekse en Kabeljauwse twisten – wat een prachtige naam voor een periode die waarschijnlijk erg bloederig is geweest – hebben in de14e en 15e eeuw geleid tot verwoesting van het kasteel en de boerderijen die er in die jaren stonden.

 

Kasteel Oldenaller, Putten, achter bijgebouwen

Wat er nu staat, het vierkante landhuis Oldenaller, verrees in 1655 uit de verbeeldingskracht van de architect Jacob van Campen. De man had er geen weet van dat een aantal van zijn gebouwen in de twintigste eeuw zouden uitkijken op monumenten die aan de tweede wereldoorlog herinneren. Jacob van Campen is namelijk ook de architect van het paleis op de Dam in Amsterdam.

Kasteel oldenaller, Putten, waar kinderen spelen in de tuin

Tja, als de zon volop schijnt en het beddengoed hangt buiten en de kinderen spelen in de tuin een vrolijk balspel, dan kun je toch niet van een schuldig landschap spreken?

Kasteel oldenaller, Putten, gespiegeld

Of toch? Ik begon met de narcissen en eindig met een narcistisch beeld van het kasteel. Tevreden over zichzelf laaft het zich aan zijn spiegelbeeld in het water.

Armando definieerde het schuldige landschap als:”…. het landschap is onverschillig en onverstoorbaar, zelfgeabsorbeerd, alleen met zichzelve bezig….”

Is dat nu niet net, wat ik heb laten zien?

 

 

2 observations on “Oldenaller: schuldig landschap?
 1. Jeff

  Aan de rand van onschuld komt er in me op.De aanslag heeft als gevolg meer genomen dan gegeven.
  Aan het landgoed en kasteel is niks terug te zien.Gaat gewoon mee in de jaargetijden,nu de lente dus
  Leuk te lezen dat de ontwerper kasteel Jacob van Campen ook het paleis op de Dam heeft ontworpen.
  Fraai fotowerk in kleur dit keer Robert en de geschiedenis van het landgoed-kasteel-en Putten.
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Inderdaad aan de rand. Op het landgoed wordt verder aan de gebeurtenis geen aandacht besteed, behalve dat er bij de brug een monument staat.
   Ik kan me voorstellen dat je als bewoner van een dergelijk monumentaal pand ook niet steeds met die geschiedenis opgezadeld wil worden.
   En die brug waar het gebeurde, die doorkruist alleen het landschap, draagt alleen een provinciale weg over een beekje heen.
   Maar toch….het landschap was getuige….
   Dank Jeff!

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: