Loading...
X

Ondergronds

Endlager Wahn

Het gaat rommelen hier onder- en bovengronds in de gemeenten Lathen, Dörpen en …

Endlager Ströhne

zelfs de Ströhner, de Galliërs van deze omgeving, staan op hun achterste benen…

Endlager Lathen

vanwege de plannen om in de hier ondergronds gelegen zoutkoepels nucleair afval op te slaan. Dat is veilig wordt geroepen en is dat voor een miljoen jaar!

Een miljoen jaar moet het daar liggen. Wie bewonen over een miljoen jaar dit gebied? Welke taal spreken ze? Is het hier dan sowieso nog wel bewoonbaar of is het al lang weer door de zee ingenomen. Ligt er een ijskap bovenop of zijn de moerassen terug die hier vroeger ook gelegen hebben?

Het is ‘nog maar’ zo’n 200.000 jaar geleden dat de eerste ‘op ons lijkende’ moderne mensen ontstonden. En dan nemen we nu alvast een voorschot op een miljoen jaar. De hedendaagse ingenieursmensen menen te weten dat de opslag van gevaarlijk nucleair afval voor een miljoen jaar gegarandeerd veilig kan in de zoutkoepels onder de grond van het Emsland. Zij weten natuurlijk precies hoe het klimaat zich zal ontwikkelen in de komende miljoen jaren, en de zeespiegel, en de politieke en sociale situatie ter plaatse. 

Zij weten dus ook dat in die miljoen jaren het beheer over de opslag altijd in goede handen is. De documentatie die nu gemaakt wordt rond de opslag van het materiaal, zal altijd te lezen zijn, hoe oud de pdf-bestanden ook zijn. En de beheerders zullen zich altijd verantwoordelijk gedragen. Een kwestie van beschaving, in dit gebied zullen geen holenmensen als Taliban of gedegenereerde sjamanistische Q-Anoners de macht krijgen en een bevolking in gevaar brengen door godsdienstig of ideologisch waanzinnig gedrag. Er zal ook nooit een oorlog worden uitgevochten in het gebied, waarbij de vijand bewust probeert de nucleaire opslagplaatsen te raken met zwaar bommentuig om tot overgave te dwingen.

Het zal mijn tijd wel duren en ik heb ook geen nageslacht. Ik kan achterover leunen en zeggen: na mij de zondvloed. Doe ik ook, maar met lichte ergernis over de achteloosheid waarmee sommigen roepen dat kernenergie dè oplossing is voor het klimaatvraagstuk…dat levert nog meer zwaar nucleair afval op waar we op den duur ‘iets’ mee moeten. In zoutkoepels bijvoorbeeld, zoals hier in het Emsland.

Hoe blij zouden de nabestaanden van al die anderen in mijn Emslandse omgeving zijn met deze oplossing over, zeg, zelfs maar 2000 jaar?

4 observations on “Ondergronds
  1. Robert

   Duitsland heeft al zijn kerncentrales uitgezet, o.a. door de grote, inmiddels miljarden kostende problemen die ze hebben met de opslag van nucleair afval. Één voorbeeld daarvan is de opslag in de bergketen Asse, in een gesloten mijn, waar het grondwater voortdurend moet worden weggehouden van de opgeslagen vaten. Alleen al de maatregelen die op deze locatie genomen moeten worden kosten miljarden en dan zijn er meen ik nog twee plekken met dezelfde soort problemen…

    
   Reply
  1. Robert

   Als je dan ook maar blijft bloggen al die tijd, dan heb ik in ieder geval een baken bij al mijn reïncarnaties, dat mij kan wijzen op de zin en onzin die ik in dit leven op het internet heb gezet. Mooi om te checken of er ontwikkeling zit in mijn karma…moet er niet aan denken steeds als Bloggersterk terug te moeten keren!

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *