Loading...
X

Ontdek je plekje: Vollenhove

Bijna niet voor te stellen, dat het kleine stadje Vollenhove in de kop van Overijssel ooit het bestuurscentrum was van de provincies Friesland, Groningen en Overijssel. Tijdens de Tachtigjarige oorlog verloor het die positie en daarna kwijnde het langzaam weg.

Binnenhaven Vollenhove

Blik op de kleine binnenhaven van Vollenhove met links de Grote-, of Sint Niklaaskerk. Klinkt Rooms, maar is in protestants gebruik.  De kerk wordt aan de voorkant gerestaureerd en de met netten behangen steigers maken het terrasrijke en fotogenieke pleintje dat ervoor ligt nu wat minder aantrekkelijk om te fotograferen.

Grote kerkRechtlijnig en strak gesnoeid zicht op de Kleine- of Lieve Vrouwekerk. Vanuit één van de tuinen van de Havezate (= een versterkt huis of hoeve) Marxveld. De kerk lijkt in Hemels contact te zijn, als je goed kijkt. Misschien is men er in gebed, ’t is dan ook zondag.

Vollenhove_02De tuinen kennen meerdere stijlperioden.

Vollenhove_03En gelukkig ook kleur.

Vollenhove_05Maar stokrozen mochten er blijkbaar niet staan.  Die staan buiten, op straat, tegen de tuinmuur en eerlijk gezegd: daar komen ze veel beter tot hun recht.

Het was een snelle tour en ik heb nogal wat plekken overgeslagen, bleek toen ik de Wikipedia er later op nasloeg. Landhuis Oldruitenborgh ben ik wel geweest, maar ik heb er niet veel mee. Zit wel vast aan een prachtig park dat ook leidt naar de kasteelruïne Toutenburg. Maar daar was ik vorig jaar herfst al en de kleuren waarin ik het toen schoot, zijn nu natuurlijk niet te evenaren.

Kasteel Toutenburg, Vollenhove

Eenden in slotgracht kasteel Toutenburg

6 observations on “Ontdek je plekje: Vollenhove
 1. Jeff

  Ontdek je plekje maar dan op blog.Fraai beeld van het stadje in fotobeeld
  met enige tekst.Groenrijk ook.
  gr Jeff

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *