Loading...
X

Op (de) hoogte zijn

Beneden NAP - OostvaardersplassenIs het een onheilsprofetie of alleen maar duiding? Het paneel aan de ingang van het Oostvaardersveld. Vlakbij de peilschaal, die aangeeft dat deze plek zo rond de 5 meter beneden Normaal Amsterdams Peil (N.A.P.) ligt. Het is in ieder geval een voorstelling van wat je hier zou zien als er geen dijken zijn……of als ze het hebben begeven.

Voor buitenlanders is het idee dat een groot deel van de Nederlanders permanent beneden zeeniveau leeft onvoorstelbaar. Maar ook veel Nederlanders kiezen bewust voor een woonplaats die minimaal boven N.A.P. ligt.

Willen zij zich sowieso wel beneden N.A.P. begeven en laten zij zich daarom voortdurend informeren over de hoogte waarop ze zich bevinden? Misschien is het daarom dat ook ik  zo af en toe ongevraagd van mijn hoogte…… op de hoogte word gebracht.

Boven NAP, Belgisch monument Amersfoort

De hond voelt zich er duidelijk senang bij. Zijn stok zal niet wegdrijven, want hij bevindt zich op 45 meter boven N.A.P. Volgens de kompasroos bij het Belgisch monument in Amersfoort.

Boven NAP, Rembrandttoren Amserdam

Maar wat te denken van de Rembrandttoren in Amsterdam? Toren inclusief de 15 meter hoge antenne op het dak is 149,85 meter hoog. Volgens de Wikipedia.

In de Boardroom, niet de minste plek,  zit je op 150 meter boven N.A.P., volgens het bord boven de ingang. Ik ga het niet narekenen.

Boven NAP, Rembrandttoren Amsterdam weerspiegeld

Vanaf hier is die Boardroom nét niet te zien, maar misschien spiegelt het ook wel zo mooi als je bovenin staat en bijvoorbeeld je das moet strikken.

Boven NAP, Rembrandttoren Amsterdam

Jawel, hij ís hoog! Kijk maar hoe hij boven alles uittorent.

Maar, dat bord…..van die Boardroom. Maakt het iemand eigenlijk uit hoe hoog hij uitkomt boven N.A.P?  Staat daar niet gewoon heel Amsterdams:

“Wij hebben hier de grootste!”?

 

4 observations on “Op (de) hoogte zijn
 1. Rob Alberts

  Bij een beetje regenval staat het onder de spoorbrug bij het Amstelstation altijd vol water.
  De brug over de Amstel bij het Amstelstation werd vandaag vanwege de hitte weer nat gespoten.
  Soms te veel soms te weinig water.

  De Amsterdamse foto’s herken ik.
  Even verderop staan de paarden van een van mijn eerdere blogs langs de Weespertrekvaart.

  De eerste bij Oostvaarders staat mij niet zo helder meer voor de geest.

  De kompasroos bij het Belgisch monument in Amersfoort heb ik nog nooit gezien.

  Mooi blog!

  Vriendelijke groet,

   
  Reply
 2. Blogger

  De Oostvaardersfoto’s zijn gemaakt bij het bezoekerscentrum aan de Knarweg in Lelystad. Aan een tunneltje waarmee je onder het spoor doorgaat hangt de peilschaal en als je het tunneltje uitloopt zie je het paneel. Tenminste, dat was een aantal maanden geleden nog zo. Die paarden aan de Weespertrekvaart ga ik eerstdaags opzoeken, maar ik moet je blog nog eens raadplegen om te zien van waaruit ik het beste aan de wandeling kan beginnen.
  Dank en mooie zondag!

   
  Reply
 3. Jeff

  Je moet er maar niet te veel bij stil staan NAP, Gelukkig zijn wij expert
  in dijken en delta/polders.Mooi de weerspiegeling vd rembrandtoren
  Fijne zondag,vandaag uittocht Sail vanaf 14.30 uur het IJ

   
  Reply
  1. Blogger

   Net even snel gekeken naar je foto’s van de afgelopen dagen….wow Jeff…ziet er prachtig uit! En dan heb je die van vandaag nog niet eens geupload. Eind deze week loop ik ze echt allemaal door, bepaald geen straf zeg!
   Groet,
   Robert

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: