Loading...
X

Op molentjes lopen

Amerikaanse molens voor regulering waterstand

Nu ik toch bezig ben iedereen in het harnas te jagen tegen windmolens: wat dacht je van deze? Prachtig vind ik ze! Amerikaanse windmotoren worden ze genoemd en laat ze maar lopen. Ze zorgen ervoor dat ik hier droge voeten houd, omdat ze de grondwaterstand voor me regelen. Ze kwamen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar we hebben het model ‘gejat’ en maken ze in Europa tegenwoordig gewoon zelf. Beter zelfs, want ons klimaat schijnt ondanks het ontbreken van tornado’s toch wat te ruw te zijn voor de Amerikaanse exemplaren.

Een metalen mast, een rad met vier windvanen en twee windrichters erachter, die ervoor zorgen dat hij onder alle omstandigheden vol op de wind staat en optimaal kan draaien.

Het uiterlijk van deze molens is er misschien ook wel de oorzaak van, dat ik me zo prettig ‘Americana’ voel als ik door het Flevolandschap rijd. Als ik door de voorruit van mijn auto uitkijk over die eindeloos rechte wegen, die me langs uitgestrekte landbouwpercelen voeren waar op het ene veld grote groepen mensen met de hand het onkruid wieden en op het andere enorme combines het land bewerken. Hier en daar een boerderij met een paar grote schuren en verder alleen maar horizon voor me. En soms, tussen voorruit en horizon, zie ik kanalen lopen en sloten, haaks op de route of met me mee, en langs de kant daarvan ….half verscholen achter struiken en bomen, lopen motoren die de waterstand regelen of het land irrigeren op de kracht die wordt opgewekt door deze mooie molentjes. Het is eigenlijk helemaal niet gek om op molentjes te lopen.

 

 

6 observations on “Op molentjes lopen
  1. Blogger

   Leuke reactie! Maar voorlopig mijn laatste blog over windmolens….tenzij ik aan bovenstaande verzoek van Rob kan voldoen.
   Ken jij zo’n locatie?

    
   Reply
  1. Blogger

   Als ik zo’n locatie wist te vinden Rob, dan komt ie voor het komende weekend op mijn lijstje.
   Ik ga m’n best doen voor je. Voor educatief gebruik? 🙂

    
   Reply
 1. Jeff

  Blij dat je droge voeten houdt Robert zo met het USA gevoel
  en een echte polderman bent in de abstracte vlakken,lijnen ect
  in de wijdse Flevo met z,n koolzaadvelden nu, denk ik
  Mooi de kleurenfoto,zoals jij dat goed kan.Polders!
  gr Jeff

   
  Reply
  1. Blogger

   Nooit gedacht zo’n polderaar te worden, maar ik mag ook graag buiten de polders spelen.
   Dank voor je complimenten Jeff!

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *