Loading...
X

Overstroomd en bevroren

Overstroming Ems 2023-24

De laatste keer dat de Ems overstroomde was in 1946. Door langdurige regenval na een vorstperiode van veertien dagen en mede veroorzaakt door in de oorlog kapotgeschoten bruggen die nog overal in de rivier de stroom half blokkeerden. En rond afgelopen jaarwisseling overstroomde de Ems opnieuw na een periode van langdurige regenval en nu vooraf aan een korte vorstperiode. Zelf woon ik betrekkelijk veilig ten opzichte van het wassende water, op een meter of twee boven de rivier en ook nog eens achter een spoordijk. De overstroming beperkte mij vooral in mijn bewegingsvrijheid, omdat de meeste doorgaande routes naar Nederland door het hoogwater waren afgesloten.

Overstroming Ems, 2023-24

Links van de weg staat het fietspad onder water dat parallel loopt aan de Ems. En rechts liggen de boerenvelden. Daar wordt normaal gesproken vee gehouden en maïs geteelt, maar het vee is op stal gezet en de weilanden en akkers zijn één watermassa door de overstroming. En wat je hier ziet ís die overstroming zelf; het water uit de Ems dat links buiten haar oevers treedt en de weg oversteekt om zich te verspreiden over het omliggende land.

Overstroming Ems 2024 bij vorst

En toen stond de tijd even stil. De vorst trad in en bevroor de overstroming. Hoewel het waterpeil in de Ems langzaam begon te zakken, bleef het ijs overal op het land liggen en bleven alle wegafsluitingen in de regio in stand.

Overstroming Ems 2024

Dit scheepswrak werd alweer bijna opgeëist door de Ems, maar het water kwam niet hoog genoeg.

Overstroming Ems 2024 bevroren

Overstromingen zijn hier zeldzaam, maar bevroren overstromingen zijn uniek en leveren mooie platen op.

Overstroming Ems bij Lathen, 2024

Schilderachtig zelfs. Dit is het boerenland rond Lathen, waar het water onder het ijs uiteindelijk is teruggevloeid naar naar de rivier. Zij keerde weer in zichzelf en stroomt nu rustig binnen haar oevers naar het noorden. Alleen de bevroren bovenlaag van het Emswater bleef op het land achter en is inmiddels ontdooid en langzaam in de natte grond weggesijpeld. En nat zal die grond voorlopig nog wel blijven.

6 observations on “Overstroomd en bevroren
  1. Robert

   Het had inderdaad wat bizars, iedere ochtend op weg naar mijn werk zag ik water klotsen of ijs liggen op plaatsen waar ik in de zomer gewoon wandel.

    
   Reply
 1. Bertie

  Begrip voor de aanwonenden die er problemen door hebben, eerlijk.
  Maar het fascineert me zoals vuur het doet, en andere vreselijkheden. Ik kan er niets aan doen.
  Wanneer de Maas hier stijgt (Land van Cuijk) trekt het ook steevast kijkers.

   
  Reply
  1. Robert

   De economische schade voor de boeren zal behoorlijk zijn, maar ik zag ook dat alle boerderijen en woningen dicht langs de rivier op terpen staan. Omringd door water, maar het drong de huizen niet binnen.

    
   Reply
  1. Robert

   Dank je Jeff! Was bijzonder om mee te maken en heeft me zelfs nog een dag ‘ijsvrij’ opgeleverd, toen de Duitse boeren besloten om de enige weg die nog vrij naar Nederland leidde te blokkeren. Ik vervloekte ze toen ik vastzat in de file, maar later op de dag kon ik lekker fotograferen 😉 Elke nadeel hep z’n voordeel toch?

    
   Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *