Loading...
X

Panta de Crevillente

Ook wel embalse de crevillente genoemd. Een groot zoetwaterbassin in de bergen bij de stad Crevillente.

In 1985 aangelegd in el Barranco del Bosch – het ravijn van Bosch, wat klinkt dat Hollands…. Ook hier stuit ik op restanten van gebouwen en infrastructuur. Die moeten tussen 1985 en nu een functie hebben gehad. Waren het de bouwketen bij de aanleg; ontziltingsinstallaties of waren het kleine Laboratoria voor wetenschappelijk onderzoek? Geen idee, maar ze hebben geen functie meer,zijn afgebroken,

achtergelaten

en geheel naar Spaans gebruik niet opgeruimd.

Het waterbekken is een onderdeel van het Trasvase Tajo – Segura. Een traject waarbij over een afstand van ruim 300 kilometer water uit de rivier de Taag – de langste rivier van het Iberische schiereiland, die in oost Spanje ontspringt en bij het Portugese Lissabon uitmondt in de Atlantische Oceaan – door pijpleidingen en over aquaducten naar het stroomgebied van de rivier de Segura wordt gebracht. Een droog gebied waar vooral ’s zomers vaak sprake is van waterschaarste.

Het water wordt in dit bekken verzameld om de landbouwgebieden in deze streek te bevloeien en misschien dient het ook wel als drinkwater, daar worden stuwmeren ook steeds vaker voor gebruikt.

De dam van het bassin is 54 meter hoog en 360 meter lang en rechts ervan bevindt zich de overlaat, waaruit op gezette tijden

het water uit de Taag en de Segura in de Panta wordt geloosd.

 

Bronnen:

Waterbeheer in Spanje door Wybrand van Ellen.

Wikipedia: embalse de Crevillente

6 observations on “Panta de Crevillente
    1. Blogger

      Tja, in Nederland ligt het accent op verdediging tegen het vele water waarmee het omringd is, omdat dat spul de neiging heeft om naar beneden te stromen. Hier proberen ze wat schaars is ook nog te verdelen……

       
      Reply
  1. Tonny

    Ik voorzie een nieuw exportproduct en veiligheidsmaatregel en nieuwe bestemming voor de aloude gasleidingen:
    Smeltwater uit de grote rivieren die tot overstromingen dreigen te leiden via gasleidingen naar Spanje pompen voordat het droge seizoen begint.

     
    Reply
    1. Blogger

      Een beetje blauwgroen inderdaad. Blue lagoon-achtig onder de gele rotsen. Ik kreeg ook wel zin om erin te duiken, met deze temperaturen, maar zwemmen is ‘prohibido’. Vissers heb ik wel gezien.

       
      Reply

Leave Your Observation

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *