Loading...
X

Slecht weer en ‘Pouwel Bakhuis’

Laat het KNMI met weerswaarschuwingen komen: code geel, oranje of rood desnoods……en mijn hart maakt een sprongetje en roept: op pad, foto’s maken!!

Afgelopen weekend was het weer zo ver, code geel meen ik, en op zondag besloot ik om eens een kijkje te nemen aan de IJssel, om te zien of dit levensbedreigende weer ook mooie dramatische platen oplevert vanaf een rivierdijk. Maar da’s best lastig zo’n rivierdijk. Zoek maar eens een plek om je auto stil te zetten, zonder het andere verkeer in gevaar te brengen. Uiteindelijk belandde ik in Wapenveld bij een voormalig stoomgemaal. Tja, die herken ik inmiddels van grote afstand, gezien de gemalen die in mijn eigen woonomgeving staan.

 

GEmaal Pouwel Bakhuis in Wapenveld

Ditmaal ontmoette ik het gemaal ‘Pouwel Bakhuis’. In gebruik genomen als stoomgemaal in 1920, toen nog onder de naam ‘Gemaal Grote Sluis’. Daarna heeft het flink wat wijzigingen ondergaan, waardoor het aan het einde van zijn dienstbare leven volledig op elektromotoren draaide en dus geen stoomgemaal meer was. Na 1999 werden zijn taken overgenomen door het nieuwe gemaal ‘Veluwe’, dat over veel meer capaciteit beschikt. Pouwel Bakhuis, vernoemd naar een belangrijk en vast en zeker invloedrijk lid van het Hoogheemraadschap, kreeg hierna een louter museale functie.

 

Sluisdeuren Pouwel Bakhuis

De verbinding met het achterlandse water lijkt onder de brug hier tegenover te zijn afgesloten. Hierdoor kunnen de sluisdeuren van Pouwel Bakhuis waarschijnlijk open blijven staan, wat het gemaal een levendiger aanblik geeft. Deze foto moest ik snel nemen, zodat de ruiters nog wat extra leven in de plaat konden brengen en dat zware geklinknagelde hek paste wat mij betreft prima in de compositie…….

 

Stilleven Pouwel Bakhuis

….en daarna had ik de tijd om in alle rust een stilleven te maken……

 

Uitlaat Pouwel Bakhuis

De achterkant van het gemaal. Ik vermoed dat dit één van de uitlaten is waarmee het overtollige water, dat uit het lager gelegen gebied is gepompt, in het hoger gelegen water wordt geloosd.

 

Landschap Wapenveld

En hier doen al die gemalen het voor……zorgen dat het ommeland relatief droge voeten houdt….

 

Detail Gemaal Veluwe

Dit lijkt een lift of gondel te zijn, die overigens aan de achterzijde van het nieuwe gemaal ‘Veluwe’ staat. Heeft dus eigenlijk niets van doen met Pouwel Bakhuis, maar het staat er naast. Het is een modern gemaal, ontworpen als drie naast elkaar liggende pizzapunten of zo. Mijn camera was er niet weg van, maar oordeel zelf op de nederlandse gemalensite.

Deze foto is eigenlijk alleen maar een typische ‘Wereld volgens…..’ foto. Ik kan het niet helpen, maar ik had de associatie met een tandenborstel die klaar staat om een zeer slechte adem tot aan de huig te bestrijden….. en als ik eerlijk ben…die adem ziet er wel heel mooi dreigend uit; gelukkig was hij reukloos.

Deze dag overigens betrekkelijk droog doorgebracht, ondanks alle waarschuwingen. Pas toen ik weer thuis was in het midden van het land, braken de buien los. Code geel was toen al ingetrokken.

2 observations on “Slecht weer en ‘Pouwel Bakhuis’
 1. Jeff

  Mooie foto,s Robert dankzij code geel.Allemaal
  van perfecte kwaliteit met combinatie
  van de info.De tweede met de paardrijders
  is echt gaaf.Foto achterkant gemaal prachtige
  lucht ( V-vorm) dat het accent op de diepte
  legt.
  gr Jeff

   
  Reply

Leave Your Observation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *